Osäkerhet ger slaktade FPC-prognoser

Börs Osäkerheten är stor kring Fingerprint Cards utsikter menar analytikerna som slaktar sina estimat samt drar ned sina rekommendationer och riktkurser.

"Vi skär ned våra resultatestimat för i år med massiva 40 procent och, trots att det finns ett värderingsstöd, är visibiliteten för grumlig för oss för att kvarstå med en köprekommendation", sammanfattar Nordea i en analys, där banken sänker rekommendationen till behåll.

För andra gången hänvisade Fingerprint sina sänkta utsikter framförallt till lagerproblematiken. För flera analytiker medförde det en ökad oro kring bolagets förmåga att bedöma marknaden, sin egen position och försäljningen.

"Återigen, och bara omkring 1,5 månad efter bokslutsrapporten, har Fingerprint inte kunnat upptäcka kortsiktiga utmaningar orsakade av höga lagernivåer i alla delar av sin leveranskedja, vilket demonstrerar mindre visibilitet än vad som tidigare antagits", skriver Pareto.

Pareto anser att det var nödvändigt att FPC drog tillbaka sin föreslagna utdelning, men tycker att det var alarmerande att Fingerprint självt tycker att det nuvarande affärsklimatet är för osäkert för att ha någon typ av helårsprognos. Pareto sänker sina estimat för rörelseresultatet med 35-41 procent för 2017-2019.

SEB, som har sänkt sina estimat 31-34 procent för 2017-2019, tror att de negativa trenderna och riskerna kommer att hålla i sig till i slutet av 2017. Banken räknar inte med att FPC:s resultat återgår till att växa förrän i det fjärde kvartalet i år.

Att Fingerprint nu blir ett mer attraktivt uppköpsobjekt nämner SEB bland riskerna med att inte äga FPC-aktier, enligt en analys där banken går ifrån sin köprekommendation.

Av de stora analyshusen är det nu endast Handelsbanken, med sitt öka-råd, som har en positiv rekommendation till Fingerprint-aktien.

Handelsbanken påpekar, liksom Carnegie och Arctic, att det ligger mer än lagereffekter bakom vinstvarningen.

"Utöver höga lagernivåer i bolagets distributionskanaler, tycks FPC förlora marknadsandelar i en högre takt än vi tidigare befarat", skriver SHB och hänvisar detta huvudsakligen till att allt fler kunder väljer att ha två eller fler sensorleverantörer.

Flera av de analytiker som kommit med uppdaterade estimat tror nu att FPC:s helårsintäkter sjunker i år, jämfört med fjolårets utfall på 6,6 miljarder kronor.

Analytikernas ändringar på Fingerprint:

* SEB sänker till behåll (köp) och drar ned riktkurs till 40 kronor (75).

* Nordea sänker till behåll (köp) och drar ned riktkurs till 40 kronor (60).

* Handelsbanken upprepar öka och sänker riktkurs till 40 kronor (59).

* Pareto Securities sänker rekommendationen till behåll (köp) och drar ned riktkursen till 35 kronor (75).

* Arctic upprepar behåll och sänker riktkurs till 33 kronor (51).

* Carnegie sänkte på tisdagen riktkursen till 25 kronor (40) och upprepade sin säljrekommendation.

Efter tisdagens kurskollaps, då FPC-aktien rasade 32 procent och stängde på 34 kronor, har kursen fortsatt ned under onsdagen. Vid 11-tiden handlades B-aktien till 32:93 kronor, ned 4,3 procent för dagen.

Kursgraf: veckans kursutveckling i Fingerprint Cards

image

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -