Fonderna som överviktat FPC

Fonder De aktiva fondförvaltare som överviktat Fingerprint, alltså har ett större innehav i fonden än bolagets värde på Stockholmsbörsen och således i index, har en tung dag när aktien faller handlöst.

(Artikeln uppdaterad)

Före dagens uppgång vägde Fingerprints B-aktie 0,40 procent i OMXS30-index, som innehåller de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Vikten sjunker när man inkluderar alla noterade aktierna på Stockholmsbörsen till drygt 0,25 procent.

Mest överviktad har fonden Calgus varit. Fingerprint var tidigare fondens åttonde största enskilda innehav med 3,7 procent av fondens värde. Fonden har fem stjärnor av Morningstar. Enligt Carl Urban på Calgus såldes aktierna den 9 mars till kursen 46 kronor.

Bland förlorarna finns Viking Fonder Sverige, Ålandsbanken Sverige Aktier och Solidar Fonder Sverige. Fonderna har haft dryg 1,2 procent av sitt kapital investerat i Fingerprint.

Ålandsbankens fondbolag gillar Fingerprint och överviktat bolaget i ytterligare två fonder. Den finns med i Ålandsbanken Europafond och Ålandsbanken Nordenfond.

Vi hittar även Fingerprint hos de populära fonderna AMF Aktiefond Småbolag och Handelsbanken Svenska Småbolag. Båda fonderna har överviktat med knappt 0,9 procent av kapitalet.

Den som investerat i en indexfond kommer att tappa i värde. Utfallet beror dock på vilket index fonden följer. De indexfonder som följer OMXS30-index får det största tappet.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Läs även:      

Riese ordförande i FPC:s valberedning

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -