"De som är sist i kedjan får ta den hårdaste smällen"

Börs Fingerprint Cards går ifrån sin prognos för helåret 2017. Vd Christian Fredrikson hänvisar till att svängningar i marknaden leder till svårbedömd marknad.

Det säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt, efter att bolaget vinstvarnat på tisdagen och hänvisat till lagerneddragningar i industrin.

Fingerprint Cards bedömer nu att lagren i industrin kommer att återgå till normala nivåer efter andra kvartalet.

Christian Fredrikson vill emellertid inte svara på om Fingerprint Cards kan återgå till att visa tillväxt under andra halvåret, jämfört med andra halvåret 2016.

"Marknaden kommer att fortsätta att växa, de fundamentala förutsättningarna ändras inte. Jag tror på våra marknadsandelar och sedan när den här lagerneddragningen är förbi ska vi kunna återgå till en normal situation", säger han.

Kommer ni att ge prognoser framöver?

"Nu fokuserar vi på 2017, sedan får vi återkomma kring hur vi gör med 2018. Det finns många bolag som inte ger intäktsprognoser, utan lämnar kommentarer kring marknadsutvecklingen", säger han.

Varför drar ni tillbaka utdelningen?

"Tittar vi på helheten den första halvan av året blir kassaflödena klart mindre. Då vill man inte göra en utbetalning, utan i stället försäkra oss om att vi kan hålla en stark kapitalstruktur för att kunna fortsätta att expandera inom biometri", säger han.

Bolaget kommer också att vidta åtgärder för att anpassa kostnaderna och bland annat rekrytera mer selektivt. Tidigare har Fingerprint Cards pratat om att öka personalstyrkan med 50 procent i år.

Fingerprint Cards har tidigare trott sig haft koll på lageruppbyggnaden av fingeravtryckssensorer, men nu har det blivit tydligt att det även fanns uppbyggda lager hos OEM-kunderna, telefontillverkarna, och deras försäljningsställen och distributörer.

"Det som var nytt här nu är att våra OEM:s (telefontillverkarna) har haft höga ambitioner kring vad de skulle sälja första kvartalet. De hade byggt upp lager inför en för hög ambitionsnivå", förklarar Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson och tillägger:

"Nu har de bromsat och när någon bromsar får de som är sist i kedjan ta den hårdaste smällen."

Fingerprint Cards delar upp problemen med lageruppbyggnaden i tre delar, varav bolaget har koll på sina egna lager. En ökad förståelse finns nu också för lagren hos bolagets distributör- och OEM-partners.

"Nu har vi insyn och vi ser att lagerneddragningen sker varje månad. Vi ser att det försvinner varor", säger han.

Fjolårets införsäljning av fingeravtryckssensorer till industrin (sell-in) var mycket högre än utförsäljningen (sell-through) till slutkund.

"Nu betalar vi priset för det när sell-through i marknaden är högre än sell-in", säger han.

Christian Fredrikson hänvisar till flera oberoende marknadsrapporter som visar på att totalmarknaden för fingeravtryckssensorer växer. Men årets totalmarknad väntas nu bli något lägre än den tidigare bedömningen om 900 miljoner enheter.

"Nu ser vi att den är några procentenheter mindre. Det beror på att penetrationen av fingeravtryckssensorer i smartphones är lite lägre än vad vi och vad marknaden räknat med", säger han.

Läs även:

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -