Pundet kan stöka till det

Makroveckan En mjukare amerikanska centralbank än väntat gav placerarna lite råg i ryggen. Nu väntar man med spänning på hur de globala tillväxtsignalena utvecklas.

Förra veckan huvudnummer var den amerikanska centralbankens beslut att höja räntan med 0,25 procentenheter. Eftersom räntehöjningen var väntad och banken övriga anslog en mjukare ton än väntat gav det en skjuts uppåt på de flesta av världens börser samtidigt som dollarn försvagade och de långa marknadsräntorna sjönk.

Övriga centralbanker vilade i sin tur på hanen även om Bank of England var något tuffare än väntat. Därför blir tisdagens brittiska inflationssiffra intressant att följa. Dessutom vankas en aktivering av Brexit under nästa vecka. Det kan därför bli en del rörelse i pundet framöver.

Den svenska börsen lyckades under veckan pressa fram en uppgång på cirka 0,2 procent samtidigt son den svenska kronan fortsatte att stärkas. 

Donald Trump presenterade i sin tur några inledande förslag till ny budget med bland annat en stor satsning på försvaret. På finansmarknaden väntar man däremot allt mer otåligt på att presidenten ska leverera mer av substans kring de utlovade finanspolitiska satsningarna.

Veckan som kommer är relativt tom på tyngre makronyheter.

Huvudnumret är fredagens preliminära inköpschefsindex för mars som rullas ut på bred front. Det väntas inga större utan den globala tillväxten väntas hålla i sig. Bra siffror lär ge världens börser en skjuts uppåt medan överraskningar åt det negativa hållet säkert kan få investerare att dra öronen åt sig.

Fed-chefen Janet Yellen håller tal och kan, förutom att utveckla tankarna som hon framförde i förra veckan, börja kratta i manegen inför nästa räntehöjning som kan bli aktuell redan i juni.

Värt att hålla koll på är också hur hushållshumöret i EMU-området har utvecklats i mars. Siffrorna publiceras på torsdag. 

Måndag

En normal makromåndag med ganska få nyheter. Huvudnumret är det nationella konjunkturindex som Chicago Fed publicerar. Intressant att se om aktiviteten i amerikansk ekonomi tagit lite bättre fart. Den reala ekonomin har inte lyft på samma sätt som indikatorerna efter Donald Trumps valvinst.

Tisdag

En liten extra titt på brittisk ekonomi där Brexit nu är på väg att aktiveras. Bank of England var dessutom lite hökaktigare än väntat vid förra veckans räntemöte och en hög inflationssiffra skulle kunna ge pundet en skjuts uppåt.

Onsdag

Amerikanska huspriser väntas ha fortsatt uppåt i januari medan försäljningen av nya hem i februari väntas rekylera nedåt en del efter starka januarisiffror. Den Nya Zeeländska centralbanken lär vila på hanen vid sitt penningpolitiska möte.

Torsdag

Tyska hushåll väntas fortsatt ha en hyggligt optimistisk syn på det ekonomiska läget. I EMU-området stiger förhoppningsvis humöret en bit. Viktig att påminnas om är att snittindexet över konsumentförtroendet ligger en bra bit under nuvarande nivåer. Fed-chefen Janet Yellen håller tal och ges utrymme att utveckla resonemangen som fördes i samband med förra veckans räntemöte. Blir nog ändå inga större överraskningar som ska stöka till det på finansmarknaden.

Fredag

Viktig dag för humöret på finansmarknaden när de preliminära inköpschefsindexen för mars rullas ut på bred front. Det väntas inga större förändringar utan väntat är att den globala återhämtningen tuffar på i hygglig takt. Överraskningar på upp- respektive nedsida kan komma att skapa en del rörelse på marknaderna under en annars ganska nyhetsfattig makrovecka.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -