G20 trycker ned dollarn

Börs Under natten mot måndagen har dollarn försvagats något mot andra valutor.

Dollarförsvagningen kom efter att G20-mötet i tyska Baden-Baden inte lyckats få med den sedvanliga formuleringen att motarbeta protektionism i slutkommunikén. Detta fick fonder att köpa yen, men handeln var mindre än vanligt eftersom den japanska marknaden håller helgstängt på måndagen.

I sin kommuniké skrev G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer att den globala ekonomin återhämtar sig, men tillväxttakten är fortfarande svagare än önskvärt och nedåtriskerna för den globala ekonomin kvarstår. De bekräftade också sitt åtagande för internationellt ekonomiskt och finansiellt samarbete.

"Vi upprepar vår övertygelse att använda alla policyverktyg - penningpolitiska, finanspolitiska och strukturella - individuellt och kollektivt för att uppnå vårt mål och stark, uthållig, balanserad och inkluderande tillväxt, samtidigt som vi ökat den ekonomiska och finansiella motståndskraften", skriver de.

Enligt kommunikén kommer G20-länderna penningpolitiken fortsätta att stötta den ekonomiska aktiviteten och försäkra prisstabilitet, i enligt med centralbankernas mandat, men penningpolitiken kan inte ensamt leda till balanserad tillväxt.

G20-länderna bekräftar också sitt tidigare åtagande om växelkurserna, som att de kommer att avstå från konkurrensdevalveringar och inte kommer att sätta mål för sina växelkurser för konkurrensskäl.

Vidare står det att de ska "arbeta för att stärka bidraget till handel i våra ekonomier" och de kommer även att försöka minska överdrivna globala obalanser.

Däremot finns inte löftet att försöka undvika protektionism med, vilket bedömare ser som en eftergift till USA:s president Donald Trumps administration som vill se på den globala ordningen för handel på ett annat sätt eftersom de anser att de missgynnats av den nuvarande ordningen.

I eftermiddag publiceras ingen amerikansk statistik, men senare i veckan väntar bland annat bostadsstatistik och orderingången på varaktiga varor.

På valutamarknaden har dollarn försvagats till 112:5 mot yenen, från 112:8 i fredags, medan euron i sin tur har stärkts till 1:076 mot dollarn (1:074).

Kronan är ett halvt öre svagare mot dollarn och 2 öre svagare mot euron.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -