Rally, revanch och ett magplask

Börscocktail Fortsatt rally i verkstan, revansch i Fingerprint och H&M:s magplask det är höjdpunkterna från en i övrigt stillsam vecka

Kräftgången har fortsatt på Stockholmsbörsen. Storbolagsindex har varit uppe och försiktigt nosat på nivåer över 1 600 punkter men fallit snabbt tillbaka. På en vecka har indexet backat 0,2 procent.

I USA har Nasdaq stigit 0,7 procent och Dow Jones 0,2 procent. Tyska DAX-index imponerar med en kursuppgång på 1,2 procent.

Hemmavid var det verkstadstungt i toppen bland OMXS30-bolagen med undantag för Fingerprint som var veckans vinnare efter en uppgång på 9 procent. Till förlorarna hör Ericsson, H&M och Nordea Bank.

Väntad höjning från Fed

Federal Reserve höjde, precis som väntat, den amerikanska styrräntan med 0,25 procentenheter. Målnivån för dagslåneräntan är nu i intervallet 0,75 -1,00 procent. Istället för som tidigare 0,50 - 0,75 procent. Aktiemarknaden tolkade höjningen som en positiv signal och ett tecken på att både inflationen och ekonomin tar fart. Men beslutet var inte enhälligt och osäkerheten kan innebära att nästa höjning dröjer, vilket sannolikt var vad som fick dollarn på fall.  

På en vecka har dollarn backat 2,3 procent mot kronan och 0,65 procent mot euron. Guldpriset föll kraftigt inför FED-möte men har stigit 2 procent under denna vecka.

Oron för att svenska Riksbanken skulle ta efter Fed har höjt rädslan för stigande boräntor och flera proffstyckare trycker på för att fler ska binda sina räntor.

H&M analytikernas nya hatobjekt

Att H&M:s fasad flagnar börjar sjunka in oss investerarna. Efter tisdagens besvikelser från bolaget haglar riktkurssänkningarna från bankirerna. SEB, RBC, Credit Suisse och Danske Bank hör till de som nyligen justerat ned sina riktkurser. Sedan årsskiftet har Placeras Per Eriksson en neutral syn på aktien. Och aktien har på en vecka backat cirka 5 procent.

Åtal väcks mot Ola Rollén

Hyllade Hexagon-vd Ola Rollén åtalas nu för det insiderbrott han satt häktad för och misstänkts för sedan i somras. Misstankarna gäller handeln i norska sensorbolaget Next Biometrics.

Än har Ola Rollén Hexagons styrelses fulla förtroende och han ämnar sitta kvar som på vd-posten medan processen fortgår. Första AP-fonden som äger 1,4 procent av Hexagon har kommenterat åtalet och ställer sig bakom Hexagon-vd. Fondens chef för ägaransvar, Ossian Ekdahl, tolkar sannolikheten för en fällande dom som liten. Storägaren Melker Schörling har redan sedan tidigare uttalat sitt fulla stöd för Rollén.

Lång kö till börsen

En stark aktiemarknad och bättre tryck i konjunkturen har växt företagens intresse för börsen. Volvo Cars vill ta in 9 miljarder kronor via nya preferensaktier. Sannolikt för att stärka finanserna inför en stundande notering.

Enligt Wall Street Journal ska Volvo Cars kinesiska ägare Geely närmat sig flertalet kinesiska fondförvaltare och riskkapital med erbjudandet att köpa aktier i det tidigare svenska bilbolaget.

Men något datum för börsnoteringen är inte satt och hos Geely är det locket på när bolaget närmas med nyfikna frågor. Bolagets kommunikationschef Ashley Sutcliffe nöjer sig med att upprepa vinterns mantra – att i dagsläget har Geely inga planer att notera Volvo.

Om uppgifterna att Volvo Cars raggar investerare stämmer sammanfaller händelsen väl med årets bilsalong i Geneve. Där presenterades en helt ny generation av storsäljaren Volvo Xc60 och bilen togs emot med beröm.

Hövding, med sin uppblåsbara nackkrage, får snart sällskap i börslistan av ett annat hjälmbolag.

Innerhjälmsbolaget MIPS säljer sitt system till andra hjälmtillverkare. Där ibland kända varumärken som Bell, Giro och Scott.  Bolaget avser att notera sina aktier på Nasdaq Stockholm redan under marsmånad. Den första handelsdagen är satt till 23 mars och erbjudandet omfattar 12,4 miljoner aktier.

Noteringskursen är satt till 46 kronor vilket ger bolaget, om erbjudandet fullföljs, ett börsvärde strax över 1 miljard kronor. Siktet är inställt på en fokusmarknad med 43 miljoner hjälmar och bolaget har i dagsläget sålt 1,7 miljoner enheter, enligt vafinans.se

Tillväxten imponerar men värderingen inför noteringen är rekordhög. Först 2020 ska bolaget enligt sin egen målsättning omsätta 400 Mkr, det till en rörelsemarginal på 40 procent. Men ifjol omsatte bolaget knappt 90 Mkr, vilket gör miljardvärderingen väl saftig.

Erbjudandet har flera välkända ankarinvesterare, där bland Swedbank Robur, Handelsbanken och Tredje AP-fonden, enligt Breakit.se. Onekligen rädds dessa inte den väl tilltagna värderingen. Men Placera är något mer skeptiska.

MIPS-skyddet har bevisat god effekt mot hjärnskador men bolaget står på ett ben. Och vad händer när en bättre teknik tas fram?

Börsen har hyllat bo-marknadens största risktagare. Till vinnarna på prisuppgången hör ägarna bakom bolag som Magnolia, Victoria Park och Oscar Properties.

Nu ska även bostadsutvecklaren SSM vara på väg till börsen. Knappt någonstans är byggnadstakten så expansiv som kring Stockholm och fortsatt finns det pengar att tjäna för bostadsutvecklarna. I alla fall så länge räntan är låg.

I övrigt ryktas det om att Munters, Team Oliva och Zound Industries med sina hörlurar ska vara på väg till börsen.

Piplinen med börsintresserade bolag är rekordstor, säger Lars-Erik Sjöberg som är chef för företagsaffärer på Carnegie. Enligt Dagens Industri är SSM och MIPS bara början på en våg av noteringar under 2017.

Så har Placeras portfölj gått sedan månadsskiftet

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -