London mot nya rekord

Marknader Världens börser har haft en stark utveckling och Londonbörsens FTSE 100-index nådde ny rekordnotering i veckan.

Uppgången har drivits med hjälp av råvaru- och bankaktier som det finns stor representation av i indexet. Uppgången har även smittat av sig på de stora europeiska börserna som stigit klart mer än de amerikanska börserna.

De största vinnarna hittar vi på tillväxtmarknaderna. MSCI Emerging markets har stigit med över 4 procent. Att vi hittar de största vinnarna på tillväxtmarknaderna skulle förutom Fed:s duvaktiga kommentar kring framtida räntehöjning, även bero på att råvaror har stigit mycket vilket flera länder har ett starkt beroende av.

Euron haft en stark vecka och stigit med drygt 2 eurocent mot dollarn till den högsta nivån på sex veckor. Det stora lyftet kom på torsdagen och kan bland annat förklaras av Ewald Nowotny, talesperson på den Europeiska centralbanken, sa att depositräntan kan höjas före reporäntan. Depositräntan styr bankernas ränta hos ECB.

Eurons framfart har sannolikt fått stöd av ett lättnadsrally efter utfallet i det holländska valet, tillsammans med mjuka räntesignaler från den amerikanska centralbanken.

Flera tillväxtmarknadsvalutor har haft en tydlig trend med lyft mot den amerikanska dollar. Den mexikanska peson har nått den högsta nivån mot dollarn sedan det amerikanska presidentvalet i början på november.


I veckan fick vi den svagaste lagerstatistik för råoljenivåer i USA i år. Det fick oljeprisets nedgång att stanna av. Summerar man veckan är det en nedgång med dryga procenten. Guldpriset som har haft det motigt inför räntehöjningen i USA, har stigit i värde de senaste dagarna.

Även flera industrimetaller har haft den stark vecka i spåren av Fed:s mjuka uttalanden. Glädjande då flertalet råvaror prissätts i amerikanska dollar. Kopparpriset har haft en stark vecka efter förra veckans stora nedgång. Produktionsstörningarna vid världen största koppargruva Escondida fortsätter.

Veckans huvudnummer var den amerikanska centralbankens räntebesked på onsdagen. Alla förväntningar om att FED-ledamöternas nya prognoser skulle indikera en något snabbare höjningstakt framöver än vad som sades i december kom på skam. Inför mötet onsdag kväll svensk tid nådde den amerikanska 2-åringen sjuårshögsta på 1,40 procent. Både korta och långa amerikanska räntorna backade efter Fed-mötet.

Flertalet globala räntorna har rört sig i den andra riktningen. Inför det holländska valet nådde den tyska 10-åringen 0,48 procent, den högsta nivån på 14 månader.



Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -