Spelet om oljan avgör gigantisk notering

Råvaror Priset för olja handlas nu på den lägsta nivån sedan OPEC-avtalet slöts i slutet på november. Samtidigt gör sig Saudiarabiens statliga oljebolag Aramco redo för världens största börsnotering.

Marknaden uppskattar att Saudiarabien kan dra in runt 500 miljarder kronor på försäljningen av 5 procent av aktierna i Aramco. Det är ett välbehövligt tillskott till statskassan som dränerats av de senaste årens oljenedgång.

Det finns således starka skäl för Saudi att trycka upp oljepriset framöver.

Det är flera faktorer som ligger bakom det stora prisfallet på sistone. Den senaste amerikanska lagerstatstiken var den starkaste på över 34 år. Samtidigt som USA:s oljeproduktion ökar och skifferoljan växer snabbare än på länge, tas fler oljeriggar i drift i den Mexikanska golfen.

Det ryktas även om att flera stora hedgefonder har minskat sina långa positioner (att oljepriset ska fortsätta gå upp). Det skapar obalans när utbudet av stora block ska omsättas på oljebörserna.

Dessutom har marknaden börjar tvivla på om OPEC:s 13 medlemsländer plus Ryssland lyckats med sina produktionssänkningar som man kom överens om i november och gäller från januari 2017.

Den saudiske oljeministern al-Falih har varit tydlig med att Saudiarabien kommer att hålla sin del av avtalet. Saudi står för den klart största produktionsminskningen av alla parter, vilket beror på att landet också är den största oljeproducenten i världen. Saudi har ett produktionstak på 10 miljoner fat om dagen i det nya avtalet, och står för huvuddelen av en total produktionsneddragning på 1,2 miljoner fat per dag.

Sedan oljepriset toppade sommaren 2014 har priset mer än halverats, vilket inte lämnat Saudiarabien oberört. Landet tidigare starka ekonomi drivs nu med budgetunderskott och centralbankens stora valutareserv har minskat dramatiskt.

Landet får alltså inte tillräckligt mycket pengar till statskassan för att finansiera sjukvård, infrastrukturbyggen, skolor och omsorg till landets invånare.

BNP-tillväxten har fallit och uppskattas bli 1,1 procent för 2016 jämfört med 3,4 procent 2015. Ekonomer tror att tillväxten för 2017 fortsätter att falla till under 1 procent.

För första gången någonsin lånade landet kapital på den internationella kapitalmarknader närmare 160 miljarder kronor under 2016.

Finansministeriet har svarat med att skapa nya skatter på exempelvis energidryck och utländsk arbetskraft som landet är i stort beroende av. Man planerar att införa en mervärdesskatt på 5 procent under 2018, förutom det planeras bland annat höjd skatt på tobak. 

Utöver nya skatter har regeringen insett det stora ensidiga beroendet av olja. Kungadömet har satt upp ”Vision 2030” vilket innebär att den privata sektorns andel av ekonomin ska växa från dagens 45 procent till 60 procent år 2030.

Att landet vill minska oljeberoendet är tydligt, frågan är hur länge efterfrågan på olja lika stor som idag, är det 10 eller 20 år?

De flesta biltillverkare kommer inom några år att ha elbilar med en räckvidd på 40 mil som kostar som en dieselbil. När de viktiga transporterna även börjar elektrifieras talar vi om betydande lägre efterfrågan på olja.

Förnybar energi som sol- och vindenergi växer i en allt snabbare takt med betydligt lägre produktionskostnader som resultat. Det driver fram en lägre efterfrågan på olja med lägre priser som resultat.

Mardrömmen är att bli sittande med allt för mycket olja i marken som blir näst in till värdelös, så kallade ”Stranded Asset”.

Grannländerna Förenade Arabemiraten, Bahrain och Qatar satsat för fullt på diversifiering av ekonomin och har idag statsfonder där oljeintäkterna ackumuleras.

Under flera år har det  byggts upp starka flygbolag och länderna satsar för fullt på turism, finanstjänster, forskning och inte minst att bli en hubb för världens stora sportevenemang.

Man har redan lyckats attraherat stora sportevent som avslutningen på Europatouren i golf ”Race to Dubai”. Regionen har också flera Formula 1-lopp, säsongavslutningen körs i Abu Dhabi i november. Qatar arrangerar Fotbolls-VM 2022.

Med en stark sedlighetspolis i Saudi Arabien känns inte turismen som den första diversifieringen av ekonomin. Men reformer krävs och det har börjat planeras för flera stora utförsäljningar av statliga bolag, för att få kapital till en statsfond och täcka hål i budgeten.

Först i pipeline är det statsägda oljebolaget Saudi Aramco planerna är att sälja ut 5 procent av bolaget 2018. Det är världens största oljebolag och enligt egna beräkningar är oljereserven runt 260 miljarder fat. Det har skapat debatt kring värderingen, som spänner från 18 000 miljarder kronor till en femtedel därav. Allt beroende på hur effektiv produktionen är och inte minst hur stor oljereserverna  verkligen är.

Med toppvärderingen skulle det tveklöst vara världens största bolag, drygt två och en halv gånger större än Apples marknadsvärde. Det blir sannolikt världens största börsintroduktion genom tiderna.

Tadawul-börsen i Riyad klarar inte ensamt av att svälja hela börsintroduktionen då börsens totala värde endast är 1 000 miljarder kronor. Sannolikt är det New York-börsen eller rent av Londonbörsen som hägrar som parallell-notering.

Båda börserna har den infrastruktur och de kontakter till det internationella kapitalet som världen största börsintroduktion kräver. I London finns oljejättar som BP och Shell noterade, plus mindre rigoröst regelverk än New York-börsen.

Det är mycket viktigt att börsintroduktionen blir lyckad då Saudi sannolikt tänker sälja ut i fler statsägda bolag som infrastrukturbolag inom vattenförsörjning, banker och även landets postväsende.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -