Mjuk Fed-höjning gladde marknaderna

Makrokommentar Federal Reserve höjde visserligen räntan men prognoser kring kommande räntehöjningar ändrades inte och tonen hos Janet Yellen var lite mjukare än väntat. Det togs emot med glädje på de flesta delar av finansmarknaden.

Som i princip alla hade väntat sig höjde den amerikanska centralbanken sin styrränta med 0,25 procentenheter i samband med onsdagskvällens penningpolitiska möte. Styrräntan ska under en tid framöver ligga i spannet 0,75 – 1,0 procent.

Däremot lämnades den framtida räntebanan oförändrad vilket betyder ytterligare två räntehöjningar i år och tre räntehöjningar under 2018.

Det fanns annars, inför mötet, snabbt stigande spekulationer på finansmarknaden att ledamöterna i Federal Reserves räntekommitté skulle höja sina prognoser för hur många räntehöjningar som kunde bli aktuella i närtid.

Spekulationer som drevs på av tämligen aggressiva uttalanden från ledamöterna själva inför mötet. Inte minst av Fed-chefen Janet Yellen själv. Men på den presskonferens som följde på gårdagens räntebeslut var tonen lite mjukare när hon konstaterade att amerikansk ekonomi växte i ungefär den takt som centralbanken väntat sig och att det fanns fortsatt utrymme för ekonomin att expandera.

Den inflationsuppgång som noterats, med en inflation (KPI) som landade på 2,7 procent i februari, tycks inte heller bekymra banken utan Yellen betonade istället att kärninflationen, som är centralbankens viktigaste inflationsmått, fortfarande håller sig en bit under målet på 2 procent.

Federal Reserve väntar också, liksom finansmarknaden i stort, på klarare besked kring Donald Trumps finanspolitiska satsningar innan dessa kan börja implementeras i bankens beslutsunderlag.

När det gäller finanspolitiken börjar otåligheten på finansmarknaden bli stor och allt fler befarar att satsningarna både drar ut på tiden och blir mindre än väntat. Här väntas dock någon form av klargörande besked från Trump-administrationen under torsdagen.    

Denna, något mjukare ton än väntat från centralbankens sida, förklarar mycket av de marknadsrörelser som vi sett efter räntebeskedet.

Den amerikanska dollarn tappade och sjönk snabbt från 1,064 dollar per euro till 1,073 euro. En nivå den ligger kvar på under torsdagsmorgonen. Mot kronan handlas dollarn till 8,87 efter att inför mötet ha varit uppe strax över 9 kronor.

Börserna i USA tog dessutom ett rejält skutt uppåt och de positiva marknadsrörelserna har fortsatt i Asien där S&PAsia50 stigit med hela 1,75 procent strax efter klockan 7 svensk tid. Mot strömmen går Japan som pressas av en starkare yen.

De amerikanska räntorna, framför allt på den långa sidan, backade dessutom rejält och femårsräntan sjönk från 2,13 till 2,00 procent. En marknadsrörelse som kan komma att sprida sig till Europa.

Och slutligen kan noteras att även råvarumarknaderna reagerat positivt med prisökningar över i stort sett hela linjen. Guldet har exempelvis gått från 1 200 till 1 226 dollar per uns. En del av rörelserna på råvarumarknaden kan förklaras av en svagare dollar.

Vi noterar att marknadsprissättningen på finansmarknaden visserligen visar att många tagit fasta på Yellens ord och centralbankens prognoser men att analytikerkåren fortfarande, i ganska stor utsträckning, lutar åt att det trots allt kan bli ytterligare tre räntehöjningar i år.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -