Ingves jublar - men inte länge till

Makrokommentar Inflation- och inflationsförväntningar rör sig visserligen för närvarande åt rätt håll ur Riksbankens perspektiv. Men mycket talar för att låga inflationsutfall kommer att besvära banken under lång tid framöver.

Tisdagens svenska inflationssiffror för februari togs säkert emot med viss tillfredställelse hos Riksbanken. För första gången sedan december 2010 nådde den underliggande inflationen (KPIF), där effekten av räntesatsförändringar räknas av, upp till bankens inflationsmål på 2,0 procent.

På onsdagsmorgonen kom så nästa lilla glädjebesked för banken när Prospera publicerade resultaten från sin senaste enkätundersökning av inflationsförväntningarna. Återigen tog inflationsförväntningarna ett litet skutt uppåt och landade på 1,8 procent på två års sikt (se diagram) och på målet 2,0 procent på fem års sikt. 

Därmed kan ytterligare ett skäl läggas till att inte tro på ytterligare stimulansåtgärder från Riksbanken sida.

Men även om mycket nu rör sig åt rätt håll sett från Riksbankens horisont så är inte allt problemfritt.

När det gäller inflationen så är det underliggande inflationstrycket i svensk ekonomi även fortsättningsvis besvärande lågt. Räknar vi även av volatila energi- och livsmedelspriser från februariinflationen så steg den istället marginellt från 1,07 procent i januari till 1,15 procent i februari.

Nu har dessutom oljepriset sjunkit samtidigt som grönsakspriserna närmat sig mer normala nivåer efter en väderrelaterad spik uppåt i vinterpriserna. Därmed kan vi också vänta oss lägre inflationsutfallet under vårmånaderna, men troligtvis inte så låga att de skrämmer Riksbanken till några panikåtgärder.

En annan faktor som bör vara besvärande för Riksbanken är att löneutvecklingen i Sverige ser ut att bli betydligt svagare än vad Riksbanken räknat med. I onsdagens Prospera-siffror ingår en fråga till arbetsmarknadens parter vad de tror om löneökningarna de kommande åren. På ett års sikt väntas lönerna stiga med 2,3 procent för att öka med 2,4 procent under år 2 och år 5.

Det är betydligt lägre än Riksbankens prognoser om en löneökningstakt på 3,4 procent 2017 respektive 3,6 procent under 2018.

Skulle arbetsmarknadens parter ligga närmare det faktiska utfallet – vilket mycket tyder på i de pågående avtalsförhandlingarna -blir det svårt för Riksbanken att nå sitt inflationsmål på lite längre sikt.  Ett bekymmer de delar med flera av världens centralbanker.

Ändå får bedömningen bli att Riksbanken sitter still i båten under den närmaste tiden och att den starka, svenska tillväxten snarast talar för att nästa steg blir en försiktig räntehöjning.

Nu vänds blickarna mot onsdagskvällens besked från den amerikanska centralbanken. Det är givet med en höjning så finansmarknadens fokus kommer att riktas mot de prognoser som ledamöterna publicerar i samban med räntebeslutet. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -