Bortglömt Nederman lockar

Aktieanalys Cyklisk USA-exponering har varit eftertraktat på börsen den senaste tiden. Nederman erbjuder just det, och värderingen på p/e 14 är attraktivt.

Verkstadsbolaget Nederman tillverkar produkter som filtrerar och renar luften i krävande industriella miljöer och bidrar därmed till ett säkrare och mer hållbar arbetsklimat.

Förutom den allmänna industriproduktionen, drivs den långsiktiga underliggande efterfrågan av skärpta miljö- och energikrav världen runt. Viktigaste marknad för bolaget är USA, som generar cirka en tredjedel av omsättningen. Trots det har Nederman-aktien inte riktigt hängt med i det cykliska rallyt, och har bara stigit med 11 procent de senaste tolv månaderna.

Vi tror att huvudanledningen är den sencykliska karaktären av verksamheten och faktumet att bolaget är underanalyserat. På så sätt liknar Nederman ett annat lite mindre verkstadsbolag, Cavotec, som nyligen köp-rekommenderades i vår systertidning Börsveckan.

2016 var ingen höjdare för Nederman och omsättningen minskade organiskt med 4 procent, jämfört med året innan, till 3,1 miljarder kronor.Orderingången minskade till och med med 6 procent organiskt.

De tuffa omständigheterna till trots, var den justerade rörelsemarginalen ganska stabilt på 8,1 procent (8,2), vilket innebar ett justerat rörelseresultatet på 250 Mkr (263). Bland annat bidrog den minskade aktiviteten inom gruv- och energisektorerna till en svag efterfrågan på större system under hela 2016. På den positiva sidan kan nämnas utvecklingen på den amerikanska husmarknaden som gynnade försäljningen till trävaruindustrin.

Nedermans kunder finns inom ett flertal industrier så som metall-, trä och kompositbearbetning, livsmedelsproduktion, läkemedelsproduktion, energiproduktion samt fordonsindustrins eftermarknad.

Bolagets försäljningsmodell är uppdelad i tre segment – produktförsäljning (39 procent av omsättningen), lösningar (44 procent ) och service och eftermarknad (17). Standardprodukterna adresserar problem relaterade till rök, gas, damm, materialåtervinning, arbetsmiljö och effektiv produktion. Lösningarna är utformade för att lösa mer komplexa uppgifter och specifika kundproblem. Ofta blir det aktuellt att investera i Nederman-lösningar när man bygger nya fabriker.

Ett flertal globala ledande ekonomiska indikatorer har pekat uppåt i flera månader, men i vanlig ordning dröjde det några kvartal tills förbättringen av det ekonomiska klimatet började synas även för Nederman. I fjärde kvartalet ökade dock orderingången i basaffären organiskt med 10,5 procent i EMEA-regionen och med hela 17 procent i Americas. Efter en svagare början av 2016, upplever ledningen kring vd:n Sven Kristensson nu en försiktig optimism i Europa.

I USA ser bolaget positiva undertoner, men påpekar samtidigt att marknadsläget är fortsatt osäkert med utdragna beslutsprocesser. Det är just de större projekten (cirka 25 Mkr och uppåt) som fortfarande lyser med sin frånvaro, både i USA och Kina.

I Kina (6 procent av omsättningen) begränsade den lägre ekonomiska aktiviteten investeringsviljan ifjol, men även här finns vissa ljusa tecken, som till exempel den kinesiska industriproduktionen som växte med 6,3 procent i januari.

Under de senaste tio åren har Nederman utvecklats från ett företag med ett förhållandevis smalt produktsortiment till ett fullfjädrat miljöteknikföretag. Förvärv har historiskt spelat en viktig roll på vägen och under de senaste fem åren har försäljningstillväxten genomsnittligt uppgått till 9 procent, i linje med målet om 8-10 procent.

Det har varit lite lugnare på förvärvsfronten på sistone och senaste affären genomfördes i slutet av 2015. Balansräkningen har stärkts under 2016 tack vare goda kassaflöden, och soliditeten förbättrades till 37 procent vid slutet av december (33).

Nettoskuldsättningsgraden uppgick till 53 procent (76) vid samma tidpunkt. Det finns därmed goda möjligheter att genomföra kompletterande förvärv framöver. Dessutom föreslog styrelsen en utdelningshöjning till 5,50 kronor (5,00) per aktie för 2016.

I skrivande stund värderas Nederman till p/e 16, räknad på 2016 vinst per aktie (14,72). Även om de något större ordrarna sannolikt kommer dröja något kvartal till, borde bolagets basaffär kunna växa med åtminstone 5 procent i år, givet den allmänna ekonomiska utvecklingen.

Trots fjolårets volymtapp var lönsamheten ganska så motståndskraftig, vilket är ett resultat av flera effektiviseringsprogram de senaste åren. Målet om en rörelsemarginal på minst 10 procent är visserligen en bit bort, men med ett bättre affärsklimat borde det kunna bli en viss förbättring i år.

I våra modeller räknar vi med en marginal kring 8,6 procent vilket ledar till en vinst per aktie på 16,73 kronor för 2017. I det scenario sjunker p/e-talet till 14. Det är billigt och vi ser ett bra köpläge i Nederman.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nederman Holding Köp 234,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -