Svaga utsikter för Peab

Aktieanalys Peab avslutade fjolåret bättre än väntat och aktien har gått starkt i år. Vinstutsikterna för de kommande åren är dock rejält avslagna.

Byggbolaget Peab gladde för en månad sedan aktieägarna med en stark rapport för sitt fjärde kvartal. Utfallet var bättre än analytikernas snittprognoser på de flesta punkter. Lönsamheten fortsätter att förbättras och orderingången var stark. Peab föreslår även en klart högre utdelning än vad som var väntat.

Peab har de senaste åren jobbat aktivt med att få ned risknivån i sin verksamhet. Tidigare tog sig bolaget gärna an stora prestigeprojekt som Tele2 Arena eller Mall of Scandinavia i Stockholm. Båda dessa jätteprojekt blev betydligt dyrare än väntat, vilket påverkade Peabs resultat negativt under lång tid.

När Jesper Göransson tog över vd-posten 2013 påbörjades på allvar arbetet med att skifta fokus mot ett ökat inslag av små och medelstora uppdrag. Det sprider riskerna och leder också i förlängningen till en ökad lönsamhet. Den förbättrade marginalen 2016 är således helt enligt plan.

Inget av Peabs båda byggområden lyckades dock förbättra sina rörelseresultat under 2016 jämfört med året innan. Marginalerna för de båda områdena sjönk tvärt om något.

Peab delar in sin verksamhet i fyra affärsområden. Själva byggandet sker i de båda områdena Bygg samt Anläggning. Bygg hanterar husbyggande av olika slag medan Anläggning hanterar infrastrukturprojekt.

Att marginalerna backar något inom de båda byggenheterna beror huvudsakligen på den höga aktiviteten i hela byggbranschen för tillfället. Konkurrensen om uppdragen är hård, vilket håller tillbaka priserna. Det råder dessutom stor brist på arbetskraft vilket trycker upp lönekostnaderna. Därtill kommer stigande kostnader för material och underentreprenader. 

Att Peab trots en rätt avslagen utveckling i de båda byggenheterna ändå lyckades förbättra rörelsemarginalen till 4,5 procent under 2016 från 4,1 procent året innan berodde således på de båda övriga områdena.

Affärsområdet Industri tog ett kliv framåt under året. Ökad omsättning och bättre lönsamhet innebar att rörelseresultatet stärktes 28 procent. Industri tillhandahåller allt från krossmaterial och asfalt till byggmoduler samt utför tjänster som grundläggning och maskinuthyrning. Det är sett till rörelseresultat Peabs största affärsområde.

Peabs fjärde affärsområde är Produktutveckling. Där samlas de bostads- och fastighetsutvecklingsprojekt som Peab driver i egen regi. Det är det omsättningsmässigt minsta av bolagets affärsområden men lönsamheten är å andra sidan den högsta. Rörelsemarginalen förbättrades kraftigt under 2016, främst inom de kommersiella fastighetsprojekten.

Efterfrågan på bostäder håller i sig och Peab startade under fjärde kvartalet produktion av drygt 1 000 bostäder i egen regi. Det är 15 procent fler än samma kvartal året innan. Merparten av starterna har skett i Stockholmsområdet.

Den heta bostadsmarknaden bidrar även till Peabs goda orderingång. Ordersiffran i fjärde kvartalet steg jämfört med året innan och landade nära 10 procent över snittprognosen i SME Direkts sammanställning. Orderboken var vid årsskiftet 24 procent högre än året innan och den består till stor del av bostäder.

Av de stora byggbolagen på Stockholmsbörsen är Peab det som har störst exponering mot den svenska marknaden. Orderboken bestod vid årsskiftet till 84 procent av svenska uppdrag.

Utsikterna för den svenska byggmarknaden är tyvärr rätt avslagen inför 2017, åtminstone när det gäller husbyggande. Branschen går redan på full kapacitet så det är svårt att få till en ytterligare ökning jämfört med 2016. Tvärt om kan en viss rekyl väntas enligt branschbedömare. Anläggningsmarknaden väntas däremot vara stabil i Sverige och stark i Norge.

Enligt SME Direkts sammanställning väntas Peab inte bjuda på någon vidare vinstutveckling de kommande åren. Intäkterna spås öka 6 procent i år men en ökad skattekostnad väntas hålla tillbaka resultatet. Snittprognosen för vinst per aktie ligger på 5,83 kronor, nästan helt oförändrat från 2016.

För 2018 är vinstprognosen 6,06 kronor och för 2019 ligger den på 5,99 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 15 respektive 14.

Peab har förbättrat sina kassaflöden de senaste åren och jobbat ned skuldsättningen. Justerat för nettoskulden på 1,9 miljarder kronor värderas rörelsen till 12,1 gånger innevarande års väntade rörelseresultat.

Värsta konkurrenten på börsen, NCC, har dock nästan helt jobbat bort sin nettoskuld. Peab värderas därför idag med en premie på drygt 10 procent mot NCC-aktien. Historiskt har det nästan alltid varit tvärt om.

Den föreslagna utdelningen på 3,60 kronor per aktie ger en direktavkastning i vår på 4,1 procent.

Peab-aktien tog ett rejält glädjeskutt på bokslutsrapporten och den står på plus 20 procent från årsskiftet. Estimaten har höjts för de kommande åren men utsikterna är fortfarande som sagt både enligt branschprognoser och analytikernas snittprognoser rejält ljumma.

Kapacitetsbrist och stigande kostnader är ett problem. Till detta får även läggas hotet från stigande räntor. Det låga ränteläget har bidragit till den ökade akvititeten på byggmarknaderna de senaste åren. Mycket pekar nu mot att räntorna kommer att röra sig uppåt framöver. Det har initialt lett till en ökad skakighet på aktiemarknaden för bygg- och fastighetsaktier.

På dagens nivåer har vi svårt att lockas av Peab-aktien. För den som trots orosmolnen känner sig sugen på en investering i sektorn finns det som sagt numera billigare alternativ. Vi behåller en neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Peab B Neutral 86,45 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -