Oväntat men bra steg för Easyfill

Aktiekommentar För två relativt små företag, verksamma inom samma nisch för butiksinredningar, har den planerade fusionen mellan Easyfill och norska Ebeco förutsättningar att bli någonting bra på sikt.

Enligt planerna ska Easyfill på Aktietorget köpa Ebeco genom att apportera in företaget. Hur det slutliga upplägget kommer att se ut vet vi inte i nuläget men logiken i affären ligger produktionskapacitet. Ebeco har en fabrik i Slovakien som nyligen byggts ut.

Easyfill har på senare tid rapporterat om stigande affärsaktivitet och nya distributionsavtal, men också svårighet att möta ökad efterfrågan i den egna produktionen.

Bland annat därför gjorde bolaget strax före årsskiftet en företrädesemission på 23 Mkr i syfte att finansiera bolagets fortsatta tillväxt när den expansiva fasen krävde mer rörelsekapital

"Kapitalinjektionen… som tillförs bolaget ska användas för att stärka upp organisationen avseende försäljning, inköp och logistik. I tillägg till detta skall även marknadsföringssatsningen stärkas", hette det i samband med att emissionen presenterades.

Högst sannolikt var dagens presenterade affär redan på bolagets radar. Enligt Easyfill går kontakterna mellan de två konkurrenterna flera år tillbaka i tiden.

Ebeco utvecklar, patenterar och säljer butiksutrustning och egentillverkade släpvagnar, det sistnämnda blir en ny ingrediens i Easyfills produktkatalog. .

Affären är villkorad av fortsatt så kallad due diligence-granskning, att slutligt avtal ingås och av bolagsstämmans godkännande.

Om eller när den här fusionen är genomförd är det också rimligt att räkna med att Easyfills utlovade listbyte från Aktietorget till stockholmsbörsen blir verklighet. Den sköts upp i samband med senhöstens nyemission.

Easyfills aktie steg 3 procent till 13,10 kronor på beskedet, vilket ger bolaget ett totalt marknadsvärde på 766 Mkr. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -