Vardagen på plats – då ökar Agoras aktivitet

Cision Promoted Fastighetsbolaget Agora (A Group of Retail Assets) rapporterade ett odramatiskt fjärde kvartal där utvecklingen gått enligt plan. I slutet av 2016 syntes en ökad avtalsfrekvens, som vd:n tillskriver den organisation som nu, på riktigt, är på plats.

”Vi har nu tagit oss upp på den plattform vi avsåg att skapa.”, säger vd Wilner Anderson.

Den 9:e december kom ett pressmeddelande om att Agora hyr ut till Folkuniversitet i Södertälje plus gymkedjan Fitness24seven i Vårberg Centrum. Två veckor senare annonserades ytterligare uthyrning under fem år med Akademibokhandeln i Gallerian, centrala Motala.

Sedan dess under det nuvarande året har avtal med hälsokedjan Nordic Wellness, snabbmatskedjan Subway och livsmedelsaktören Willys annonserats som ytterligare klara uthyrningsavtal för Agora. Är det årsskiftet som bidrar till den ökade frekvensen? Nej, säger vd:n.

”Agora är ett ungt bolag. Vi bildades under våren 2015 och noterade oss på Nasdaq First North i princip i samma veva. Sedan dess har vi jobbat intensivt med att bygga vår organisation och sätta en struktur, skapa vår vardag, i bolaget. Nu är denna på plats. Det är det som visar sig i avtalsfrekvensen. Vi har en bemanning av personal som vet vad de gör, det ger också resultat.”

Wilner Anderson, vd för Agora

Agora har 23 fastigheter med en sammanlagd uthyrningsbar yta på 270 000 kvadratmeter. Fastigheterna finns utspridda på 16 orter runt omkring i Sverige med ett fastighetsvärde på 4,3 miljarder kronor och ett hyresvärde på 450 miljoner. Agoras mål är att ”på tre till fem år [från bildandet 2015] öka värdet på fastighetsportföljen till 10 miljarder kronor.” Detta ska ske delvis genom förvärv av nya fastigheter, delvis genom investeringar i befintliga fastigheter.

”Vi vet hur man ska göra”

Under kvartalet genomförde bolaget sina två största förvärv hittills i Västerås. Kapitalet från företrädesemissionen tidigare under året användes just till denna affär, av galleriorna Punkt och Gallerian i centrala Västerås. Och just regionknutpunkter och tillväxtorter är Agoras fokus vid fastighetsförvärv.

”Vi siktar inte på Stockholm, Göteborg eller Malmö – men vi exkluderar dem inte heller. Vad vi går efter är orter som har stor betydelse för sin region och där det finns ett momentum i till exempel tillväxt. Västerås är en sådan ort.”, säger vd:n.

Enligt Wilner Anderson är Agora ensamma i sin nisch om att bara fokusera på detaljhandelsfastigheter. Det finns en medial missuppfattning, menar vd:n, om detaljhandeln, dess potential och var den ska finnas.

Många oroar sig för att den externa handeln tar död på innerstadshandeln och minskar potentialen för tillväxt och lönsamhet i de centrala delarna av en stad, exkluderat storstäderna. Så är det inte, enligt Wilner Andersson.

”Människor kommer alltid att mötas och träffas, för att handla, för att äta och fika, för att gå på gym och för att bara umgås. Det är i det sammanhanget man måste se fysiska platser för handel och möten.”

”Vi är naturligtvis inte ensamma om att ha detaljhandelsfastigheter, flera av de stora fastighetsbolagen har det, men vi är det enda som är helt fokuserat på den här typen av fastigheter. Vår bas är kunskapen om detaljhandel och hur den fungerar.”

”Det är många som inte vet hur man ska göra. Men vi vet.”, skrattar han.

Stora, starka ägare

Agora listades på First North i princip parallellt med bildandet av bolaget. Vid notering låg kursen på nära 40 kronor, sedan dess har utvecklingen gått nedåt med en nuvarande nivå kring 26 kronor. Även handlandet i aktien är blygsamt, vilket kan förklaras av ägarstrukturen.

Bolagets tio största ägare utgör 92,85 procent av det totala aktiekapitalet. De största ägarna är M2 Asset Management, med nästan 23 procent av kapitalet och 38,5 procent av rösterna, samt Kvalitena med 16,2 procent av kapitalet och 35,6 procent av rösterna. Vidare på topp tio-ägarlistan finns kända namn Klövern, D. Carnegie, Balder Fastigheter och Länsförsäkringar Fastighetsfond. Med denna stabilitet har bolaget kunnat leverera på sin strategi och hela tiden ta nästa steg, men konsekvensen blir också att aktien får en skral omsättning.

”Såklart, floaten är inte så stor vilket inte ger mycket att köpa för privatspararen. Men så länge jag har ägare i ryggen som möjliggör för mig att förverkliga våra mål kan jag som vd inte vara annat än nöjd.”, säger Wilner Anderson.

Och vad huvudfokus nu ligger på har vd:n, såväl som hans anställda, klart för sig.

”Vår prio 1 och prio 2 är att hyra ut de resterande vakanserna, eller fria ytorna, samt förbättra våra kåkar.”


Emelie Lundgren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -