Rekordstort inflöde till ETF:er

Fonder Intresset för börshandlade fonder - ETF:er, var rekordstort i februari. Det globala nettoinflödet i ETF:er uppgick till 570 miljarder kronor.

Starten på 2017 är den bästa någonsin för tillgångsslaget, tillväxten var 13 procent jämfört med fjolåret. Det visar en månadsrapport från Blackrock-iShares, världens största leverantör av ETF:er.

Störst inflöde hade amerikanska aktier som tog drygt 50 procent av hela nettoinflödet till aktier. De amerikanska börserna står för 60 procent av världens börsvärde. Klart populärast var medelstora bolag, finansbolag och lågt värderade så kallade värdebolag.

Det verkar vara fortsatt optimismen kring Trumps förslag om sänkta bolagsskatter och ekonomiska stimulans som fortsatt driver investerarnas intresse. De flesta aktörer på marknaden har börjat räkna hem en amerikansk räntehöjning i mars, vilket gynnar finansaktier.

Europeiska aktier hade stora nettoinflöden för den femte månaden i rad. Intresset för små- och medelstora bolag var tydlig.

"Inflöden i europeiska små- och medelstora bolag överträffade flöden till stora europeiska bolag. Det återspeglar en global trend, investerare gynnar inhemsk exponering. Potentiellt återspeglar det farhågor kring en nedgång i globaliseringen”, säger Patrick Mattars, talesperson för iShares.

Patrick Mattars

Japanska aktier hade fortsatt stora nettoinflöden, främst drivet av förbättrade bolagsresultat och höjda vinstprognoser. Nettoinflödet har även påverkats av att Bank of Japan fortsatt köpa japanska aktie-ETF:er och ett stort intresse från lokala japanska fondförvaltare.

Investerarna hade stor efterfrågan på aktie- och ränteprodukter på tillväxtmarknaderna. Sentimentet hos investerarna för kinesiska investeringar har blivit bättre, vilket skapat större intresse för tillväxtmarknaderna i allmänhet.

"Inflöden till ränteprodukter på tillväxtmarknaderna uppgick till 1,3 miljarder dollar i februari, vilket tog huvuddelen av totala inflödet till räntor. Drivkrafterna bakom detta var främst geopolitiska: en stabil amerikansk dollar och stabilare ränteförväntningar. Men europeiska stabila företagsobligationer hade utflöden, vilket sannolikt kan vara på grund av rädsla kring det franska presidentvalet”, säger Patrick Mattars.

Tron på högre inflationsförväntningar är tydlig. Guld och ädelmetallfonder hade betydande nettoinflöden i februari efter en svag inledning i januari. 

Totalt uppskattar Blackrock att det investerade kapitalet i börshandlade produkter globalt uppgår till 34 000 miljarder kronor, vilket är en ökning med drygt 3,4 procent sedan årsskiftet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -