Guldet får det allt motigare

Marknader Det har varit betydligt lättare att hitta förlorare än vinnare på de finansiella marknaderna den senaste veckan. Trots det ser vi flera rekord.

Guldpriset har tappat i värde under veckan till det lägsta värdet på över fyra veckor. Guldet haft det motigt i spåren av en starkare amerikansk dollar och kommande räntehöjning från den amerikanska centralbanken.

Även flera industrimetaller har haft det kämpigt och sjunkit i pris. Kopparpriset som tidigare rusat i år har backat med över 6 procent.

Det är intressant att kopparpriset rekylerat så pass mycket då produktionsstörningarna vid världen största koppargruva Escondida fortsätter. Sannolikt en kombination av vinsthemtagningar och att produktionsstörningen får mindre effekt än vad marknaden tidigare räknat med.

Veckans förlorare på världens tillgångsmarknader är oljan. Oljepriset har tappat knappt 7 procent efter stark lagerstatistik för råoljenivåer i USA, vilket var på den högsta nivån på 34 år. Oljeprisets nedgång har även haft stöd av amerikansk skifferoljeproduktion. Volatilitetsindex för olja (CBOE Oil Vix index) har också ökat kraftigt de senaste dagarna.

 

Världens aktiebörser har haft en svag utveckling sedan rekordnoteringar för många aktieindex i början av mars. En förklaring till den svaga aktieutvecklingen kan vara att marknaden börjar räkna hem en amerikansk räntehöjning i mars.

De största förlorarna hittar vi på tillväxtmarknaderna. MSCI Emerging Markets har backat med nästan 1,5 procent. Att vi hittar de största förlorarna på tillväxtmarknaderna skulle förutom räntehöjning bero på att råvaror har backat mycket, vilket flera länder är starkt beroende av.

 

De flesta aktörer på marknaden har börjat räkna hem en amerikansk räntehöjning i mars. Det är särskilt tydligt för den amerikanska 2-åringen. Den nådde nytt rekord på torsdagen – den högsta nivån på sju år. Även långa tioårsräntor världen över har stigit markant. Den amerikanska 10-åringen börjar letas sig upp till nivåer vi senast såg i september 2014. Även svensk 10-åring har stigit mycket tillsammans med den tyska motsvarigheten.

Den amerikanska dollarn har ökat i värde i spåren på fler uttalande från den amerikanska centralbanken om en mars höjning. US Dollar Index (USDX) som mäter den amerikanska dollarns styrka gentemot sex viktiga handelsvalutor, har nu på fredagen handlats nästan på samma nivå som i början på året.

Dollarindexet är viktat, vilket innebär att det lägger större tyngd vid vissa valutor. Euron väger närmare 60 procent. De andra valutorna som ingår är japanska yen, brittiska pund, Kanadadollar, Schweizerfranc samt svenska kronan. Värt att notera är att två stora handelspartners valutor saknas, den kinesiska yuan och mexikanska peson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -