Draghi bakbinder Riksbanken

Makrokommentrar ECB ser allt ljusare på den ekonomiska utvecklingen i Euro-området och tar åt sig en hel del av äran för detta. En första räntehöjning ser dock ut att dra ut på tiden rejält vilket begränsar Riksbankens manöverutrymme.

Det var som väntat inte särskilt mycket nytt under stjärnorna när ECB på torsdagen presenterade sitt senaste räntebeslut. På finansmarknaden hade man också räknat med att ECB skulle hålla sig på mattan.

ECB valde att ligga kvar med sin styrränta på 0,0 procent och återupprepar budskapet att räntan kommer at ligga på denna nivå, eller lägre, under lång tid framöver. Inlåningsräntan ligger dessutom kvar på -0,40 procent.

Att räntan kommer att ligga kvar på dessa nivåer under en längre tid kan man lugnt räkna med. Den första åtstramning som kan bli aktuell är istället, enligt ECB, att minska eller avsluta programmet för tillgångsköp.

Programmet för tillgångsköp ska, enligt tidigare beslut, visserligen trappas ner till 60 miljarder euro per månad med start i april men löpa hela det här året ut, och eventuellt förlängas om banken inte ser en stadig inflationsuppgång.

På finansmarknaderna räknar många med att det visserligen kan beslutas om en ytterligare nedtrappning av obligationsköpen under hösten, men att programmet för tillgångsköp mycket väl kan förlängas en bra bit in på 2018.

Ändå fanns det en hel del positiva tongångar på den efterföljande presskonferensen. Prognoserna för både BNP och inflation för i år och 2018 justeras upp. Dessutom ser banken tydliga förbättringar när det gäller företagens – och hushållens finansieringsmöjligheter, högre företagsvinster och en allt starkare arbetsmarknad.

När det gäller inflationen nådde den dessutom upp till ECB:s mål på 2,0 procent redan i februari. ECB-chefen Mario Draghi påpekade dock att den inflationsuppgång som skett i huvudsak beror på stigande energi och livsmedelspriser, men att den underliggande inflationen fortsätter att vara nedpressad.

Det syns bland annat i ECB:s egna prognoser där inflationen fortsatt väntas ligga på låga 1,6 procent under 2019.

En första räntehöjning från ECB kan därmed mycket väl komma att dröja ännu några år. 

För Riksbanken betyder det här att manöverutrymmet begränsas väsentligt. Risken är att kronan drar iväg om man på egen hand går fram men mer omfattande åtstramningar i form av räntehöjningar.

Ett scenario med allt starkare krona är något som de flesta i riksbanksdirektionen har uttrycket oro för eftersom det kraftigt skulle försvåra möjligheterna att nå inflationsmålet på 2 procent på lite längre sikt.

Givet den starka ekonomiska utvecklingen i Sverige räknar vi på Placera ändå med att Riksbanken kommer att höja räntan mot senare del av det här året. Det blir i så fall en första provballong och ytterligare räntehöjningar kan, beroende på finansmarknadens reaktioner, dröja mot slutet av 2018.

Att Riksbanken agerar först beror inte bara på den starka ekonomiska tillväxten, utan också på att Riksbankens styrränta på -0,40 procent ligger en bit under ECB:s motsvarighet. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -