Annexin: Finansiering säkras till 2018

Börs Forskningsbolaget Annexin Pharmaceuticals står inför en listning på First North och kapitaltillskottet ska säkra finansieringen fram till utgången av 2018.

Det säger vd Annette Colin Lövgren till Nyhetsbyrån Direkt.

Bolaget utvecklar bioläkemedelskandidaten ANXV, baserat på proteinet Annexin A5, inom området hjärta och kärlsjukdomar med skador och inflammation i kärlen. För närvarande befinner sig ANXV i tidig forskningsfas, i så kallad preklinik, före studier har inletts på patienter.

I samband med listningen siktar Annexin Pharmaceuticals på att ta in upp till 70 miljoner kronor. Annexin har erhållit skriftliga bindande garantiåtaganden om 50 miljoner kronor, motsvarande cirka 92 procent av den initiala emissionsvolymen. Värderingen av Annexin Pharmaceuticals ligger före börsnoteringen på drygt 47 miljoner kronor.

Kapitalet från emissionen ska finansiera bolaget fram till avslutade fas 1-studier, vilket enligt plan ska ske under fjärde kvartalet 2018.

Efter genomförda fas 1-studier står Annexin Pharmaceuticals inför ett vägval. Planen är att den senare delen av utvecklingen av ANXV ska ske tillsammans med en partner. Studier i fas 2a, som väntas pågå fram till första kvartalet 2020, skulle både kunna drivas i egen regi eller tillsammans med partner. Om Annexin väljer att driva den på egen hand kommer dock ett ytterligare kapitaltillskott om totalt cirka 50 miljoner kronor att krävas.

Arbetet inom affärsutveckling kommer att pågå parallellt med att studierna med ANXV fortskrider.

"Det är vettigt att påbörja det arbetet ganska snart, alltså på det sättet att visa att vi finns på kartan och visa vad vi sysslar med. Vi har redan kört presentation för Pfizer i somras så de håller ett öga på oss. Men vi är i tidig utvecklingsfas", säger Annexin Pharmaceuticals vd Annette Colin Lövgren till Nyhetsbyrån Direkt.

 vd Annette Colin Lövgren

Från prospektet framgår "att läkemedelskandidater med helt nya behandlingsmekanismer, som till exempel ANXV, är intressanta för större aktörer".

Säkerhetsstudierna och fas 1 är planerad att ha en flexibilitet för att stödja flera indikationer.

"Man kan säga att denna strategi siktar framförallt på att öka möjligheten för framtida partners eller andra intressenter att kunna genomföra flera effektstudier för att utvidga godkända indikationer, så kallad label expansion".

Annexin Pharmaceuticals har även en strategi som innefattar en utvidgning av indikationen till andra sällsynta sjukdomar och "blockbusterindikationer med stora medicinska behov". Finansieringen av studier inom större indikationsområden måste dock ske tillsammans med partners med tanke på de stora kostnaderna förknippat med dessa studier.

Förhoppningarna är att om läkemedelskandidaten ANXV kan visa på effektivitet i en särläkemedelsindikation kommer den även att ha goda möjligheter att visa effektivitet för behandling av hjärtinfarkt. Mer detaljerat rör det sig då om akut koronart syndrom med icke-STEMI samt perifer artärsjukdom i sent skede.

"Det är samma typ av sjukdomsmekanism i hjärtinfarkt som i de här särsjukdomarna som vi har tankar att göra de första effektstudierna på", säger Annette Colin Lövgren. "Om den här effektdatan fungerar för de här kärlsjukdomarna, då är det väldigt troligt att den fungerar även för hjärtinfarkt".

Som ett litet forskningsbolag med begränsade resurser har Annexin Pharmaceuticals, i ett första skede, valt att fokusera på sällsynta sjukdomar då det både bedöms vara mer tids- och kostnadseffektivt såväl som innebära enklare regulatorisk process. Läkemedelskandidaten ANXV bedöms ha potential till att bli standardbehandling vid ögonsjukdomen central retinal venocklusion (CRVO) som leder till akut eller progressiv blindhet.

Potentialen att bli standardbehandling innefattar också den genetiska blodsjukdomen sicklecellanemi (SCD). ANXV har enligt bolaget potential att bli första läkemedelskandidat inom den berörda verkningsmekanismen Annexin A5 en så kallad "first in class".

Läkemedelsklassen Annexin A5 har alltså ännu inte några godkända läkemedel, men på forskningssidan finns det några bolag som är verksamma här.

"Det finns ett kinesiskt bolag som har patent på blodförgiftning (sepsis). Men de kan inte producera proteinet i stor skala", sade Annette Colin Lövgren.

Kinesiska Yabao har förvärvat rättigheterna till Annexin A5 inom indikationsområdet sepsis från kanadensiska Lawson Health Research Institute för Kina, Taiwan och Hong Kong. Lawson sitter kvar på rättigheterna för övriga geografier.

Inom cancerområdet finns både Mosamedix från Nederländerna samt amerikanska Stanford University. Mosamedix fokuserar sin verksamhet på modifierade annexiner främst inom onkologi. Stanford University har tillsammans med AAA lämnat in en patentansökan avseende användning av Annexin A5 inom onkologi.

Valet att fokusera på sällsynta sjukdomar ger Annexin Pharmaceuticals även möjlighet att ansöka om särläkemedelsklassning. Annexin Pharmaceutical planerar för att ansöka om särläkemedelsklassning för ANXV under 2017. En särläkemedelsklassning ger rätt till marknadsexklusivitet på 10 år i Europa och 7 år i USA.

Marknadsstorleken för CRVO beräknas till cirka 1 miljard dollar per år i USA och Europa medan samma siffra för SCD bedöms uppgå till cirka 2 miljarder dollar per år.

I sin riskbedömning har Annexin Pharmaceutical uppskattat att risken är låg för utvecklingen av läkemedelskandidaten fram till och med genomförda fas 1-studier.

Proteinet Annexin A5 har sedan tidigare getts till 300 patienter för molekulär bildgivning. Med detta som bakgrund konstaterar Annette Colin Lövgren att "vi tror inte på några bieffekter överhuvudtaget. Det är där vi pratar om låg risk".

Någon jämförelse mellan hur risken ser ut för just ANXV i förhållande till andra läkemedelskandidater har däremot inte gjorts.

Generellt sett är risken i läkemedelsutveckling dock mycket hög, i tidiga forskningsfaser, sett i ett vidare perspektiv då endast ett fåtal projekt i preklinik tar sig hela vägen fram till en godkänd produkt på marknaden. Detta illustreras i en artikel i Nature från 2014 där 1 av 10 projekt som går in i klinisk prövningsfas lyckas nå fram till ett FDA-godkännande.

Annette Colin Lövgren påpekar dock att bioläkemedelskandidater (BLA) har visat sig ha en något högre sannolikhet att lyckas nå marknaden än för alla läkemedelskandidater som helhet.

Även om detta påstående stöds av branschstatistik kvarstår dock faktum om den höga risken i tidig utveckling för dessa projekt.

Graf över sannolikheter för framgång i olika forskningsfaser.

image

Källa: Biotechnology Innovation Organization, Biomedtracker och Amplion.

Vad finns det för kurstriggers i aktien fram till 2019?

"Det är bland annat genomförda säkerhetsstudier och fas 1 samt godkännande av fler patentansökningar. Vi har en omfattande patentportfölj som är just på indikationer inom hjärta/kärl och har ansökt om patent för tillverkningen. Patentportföljen jobbar vi ständigt med", svarar Annette Colin Lövgren.

Preliminärt datum för listningen är den 19 april med teckningstid mellan den 6-23 mars. Minsta teckningspost omfattar 60 units, där varje unit består av 5 aktier och 2 teckningsoptioner. Teckningskursen per unit ligger på 82:50 kronor, motsvarande 16:50 kronor per aktie. Teckningsoptionerna ger rätt till teckning av aktier under perioden 4-15 december 2017 till en kurs som senare fastställs inom intervallet 16:50 till 23 kronor per aktie.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -