Framtiden avgörs på fredag

Makroveckan Sannolikheten för en ny amerikansk räntehöjning har skjutit i höjden och fredagens sysselsättningssiffror för februari blir därmed veckans absoluta höjdpunkt.

De flesta av världens börser fortsatte sin resa uppåt under veckan som gick. Däremot har de två inledande dagarna på mars varit lite skakigare och börjat med minus på den svenska börsen. Vi tror ändå inte att det är starten på någon ny börstrend.

President Trump levererade i förra veckan sitt första tal inför kongressen och även om det gick hem i de amerikanska stugorna så ställde sig investerare mer skeptiska.

Visserligen återupprepades löften kring stora finanspolitiska satsningar, men detaljer kring hur de ska genomföras och finansieras saknas fortfarande. Det bidrar till lite surare humör på finansmarknaderna eftersom det kan leda till att satsningarna drar ut på tiden.

Noterbart är ändå att volatilitetsindexet, VIX, ändå sjönk dagarna efter talet.

På konjunktursidan var det mer positivt i förra veckan med inköpschefsindex som ytterligare förstärkte bilden av att den globala återhämtningen har tagit lite bättre fart. Men det är fortfarande mycket långt till en mer rejäl högkonjunktur.

Under fredagskvällen höll den amerikanska centralbankschefen Janet Yellen tal, och var mycket tydlig med att banken planerar att genomföra en ny räntehöjning den 15 mars. Det är endast en riktig katastrofssiffra, när de amerikanska sysselsättningssiffrorna publiceras på fredag, som möjligen skulle kunna få banken att tänka om.

Men prognoserna pekar mot en stark siffra så den efterföljande diskussionen kommer snarast att handla om hur många räntehöjningar som kan bli aktuella under det här året.

Vi noterar att både korta och långa marknadsräntor rört sig uppåt, om än från mycket låga nivåer.

Den kinesiska regeringen har under helgen meddelat att man sänker sitt tillväxtmål för ekonomin från spannet 6,5 – 7,0 procent till ungefär 6,5 procent. Det har inte föranlett några större reaktioner på finansmarknaderna.

I veckan som kommer lär det ändå bli en del fokus på Kina då det bland annat publiceras siffror över handelsbalans, inflation och producentpriser.

ECB håller räntemöte på torsdag men eftersom både nyheter och signaler från banken varit knapphändiga under senare tid så ska man inte räkna med några nya åtgärder. Intressantast blir istället vad ECB-chefen Mario Draghi säger om den senaste tidens ekonomiska utveckling.

Håll också koll på vad som sker i Storbritannien eftersom ett slutgiltigt beslut kring Brexit nu närmar sig med stormsteg. Enligt tidigare uttalande ska artikeln om ett utträde aktiveras senaste den sista mars.

Måndag

Investerarnas förtroende väntas ha stigit en bit i EMU-området. Från en redan hyggligt optimistisk nivå. Industriroder i USA lär ha fortsatt att öka i januari.

Tisdag

Kina redovisar siffrorna över hur deras valutareserv ser ut i februari. Det har varit ett konstant utflöde av kapital från landet och valutareserven har krympt i stadig takt.

Det lär inte ha förändrats i februari, trots regeringens ansträngningar, och det fortsätter att byggas upp ett underliggande tryck mot yuanen som man trots detta lyckats stabilisera. Huspriserna i Storbritannien väntas ha studsat tillbaka i februari.

Onsdag

Kinesiska handelsbalanssiffror är högintressanta efter de starka siffrorna i januari som delvis trycktes upp av det kinesiska nyåret. Om februarisiffrorna bara är hyggliga kan det ge en boost till börsutvecklingen i Asien. Den brittiska regeringen presenterar ny budget.

ADP-siffrorna över den amerikanska sysselsättningsutvecklingen i privat sektor ger en indikation på var fredagens officiella sysselsättningssiffror kan tänkas hamna.

Torsdag

Torsdagens huvudnummer är givetvis ECB:s räntebesked. Det har varit synnerligen lugnt på signaleringsfronten så banken väntas sitta still i båten. Viktigt ändå var ECB-chefen Mario Draghi säger om den ekonomiska utvecklingen på den efterföljande presskonferensen. Notera att ett EU-toppmöte startar och Brexit lär vara den stora frågan på agendan.

Fredag

Fullt fokus på de amerikanska sysselsättningssiffrorna för februari. En riktig katastrofsiffra skulle möjligen kunna få Federal Reserve att backa från en räntehöjning den 15 mars men som läget ser ut är det snarare frågan om hur många räntehöjningar de hinner med under 2017 som är vad den efterföljande diskussionen kommer att handla om. Håll särskild koll på löneutvecklingen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -