Snap-on nosar på kursrekord

Börs Snap-on är nära en rekordnivå för aktien, efter bokslutsraset för en månad sedan. Men analytikerna har en splittrad syn på den amerikanska Bahcoägaren.

Snap-on, som säljer verktyg till professionella användare – ofta i verkstäder, gick spikrakt uppåt på börsen i flera år fram till slutet av 2015. Oklarheter om att bolaget sänkt sina kreditkrav för att hålla uppe tillväxten fick då många att tröttna på aktien.

Men i år har aktien tagit ny fart och var som högst uppe i 181 dollar den första februari. Nu kostar aktien 171 dollar efter en smärre nedgång igår kväll, och p/e-talet ligger kring 18. Direktavkastningen är omkring 2 procent.

Bland kritikerna finns J Capital Research. Analysfirman letar både köpvärda aktier och blankningscase, och har sälj på Snap-on och en riktkurs på 110 dollar – 60 dollar under aktuell börskurs.

Det svenskanknutna företaget har alltid hjälpt sina kunder att finansiera inköpen, och frågan var om företaget försökte maximera sina intäkterna nu och skjuta kreditproblemen framför sig.

Tillväxten i kärnverksamheten har varit lägre än i den finansiella delen. Dessutom har efterfrågan på att reparera gamla bilar minskat något i USA sedan finanskrisen ebbat ut.

Snap-on köpte i höstas göteborgsföretaget Car-O-Liner för 1,4 miljarder kronor. Car-O-Liner tillverkar bland annat utrustning för reparationer av krockskadade fordon.

Men det är alltså ett annat svenskt köp som gjort Snap-On känt i Sverige, och då framför allt i Enköping – och i Sandviken.

I slutet av 1990-talet köpte Snap-On affärsområdet Saws & Tools från Sandvik, ett affärsområde som innehöll verktygsföretaget Bahco, vars grund lades av Johan Petter Johansson – JP -  och hans Enköpings Mekaniska Verkstad.

Patentet på den första skruvnyckeln, föregångaren till skiftnyckeln, var avgörande. För ett sekel sedan köptes det företaget av Berndt August Hjort – och döptes senare till Bahco.

1991 tog Sandvik över Bahco och ägde det alltså till och med 1999 då Saws & Tools med Lehman Brothers hjälp såldes till Snap-on för 3,3 miljarder kronor. Saws & Tools innehöll då också mycket av det som var ursprunget till Sandvik med fisk och kroksymbolen.

Snap-on är grundat i  Milwaukee i delstaten Wisconsin vid Lake Michigan. Från den staden kommer också Milwaukee Electric Tools. Det företaget köptes av Atlas Copco 1995 för över fyra miljarder kronor, och såldes vidare tio år senare. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -