Elektas värdering för generös

Aktieanalys Elektas rapport för tredje kvartalet var en blandad kompott. En välfylld orderbok och stort intresse för Atlantic-projektet ger hopp. Men aktien är dyr.

Strålterapibolaget Elektas rapport för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2016/17 var än en gång sämre än förväntningarna. Omsättningen på knappt 2,7 miljarder kronor var 3 procent lägre än analytikernas prognoser. Rörelseresultatet före engångsposter på 325 Mkr, kom in 25 procent lägre än väntat.

Festen räddades dock av en bruttoorderingång som uppgick till knappt 3,65 miljarder kronor, jämfört med förväntade 3 miljarder. Det motsvarade en ökning med 40 procent jämfört med samma kvartal ett år tidigare.

Orderstocken vid slutet av januari uppgick till 22 miljarder, jämfört med 18,2 miljarder i slutet av april 2016. Enligt vd:n Richard Hausmann är planen att leverera avsevärt mer från orderstocken under bolagets fjärde kvartal, som brukar vara det säsongsmässigt starkaste.

Det var även glädjande att se att förändringsprogrammet fortskrider enligt plan och bolaget upprepade sitt rörelsemarginalmål för räkenskapsåret 2017/18 om mer än 20 procent. Detta ska ske genom en utökad serviceverksamhet och kostnadsbesparingar som ska uppgå till 700 Mkr med full effekt från 2017/2018.

Vid utgången av det tredje kvartalet uppgick besparingarna till 535 Mkr på årsbasis, vilket bidrog till att rörelsemarginalen under de första nio månader förbättrades till 13 procent (11). Detta trots att omsättningen minskade organiskt med 10 procent under samma period.

Minst lika viktigt var att Elekta meddelade att intresset för sitt prestigeprojekt ”Atlantic” (MR-linac) fortsätter att växa. Bolaget har stora förhoppningar på sin nya generation av linjäraccelerator, som kombinerar magnetresonansavbildning (MRI) och strålbehandling, och som ska lanseras under 2017. Systemet möjliggör högkvalitativa bilder under själva behandlingen och fördelarna jämfört med nuvarande lösningar sägs vara betydande.

Målsättningen är att ta order på 75 Atlantic-system före utgången av kalenderåret 2019. Med ett förväntat prisläge på mellan 8-10 miljoner dollar skulle det motsvara ett ordervärde mellan 5,5-6,9 miljarder kronor. I dagsläget har man redan tagit 12 order trots att systemet är ännu inte CE-märkt, och Vd:n uppgav i samband med rapportpresentationen att man ligger något före plan.

Den senaste tidens starka orderingång kom från flera olika regioner och Elekta ser tecken att marknaden generellt har förbättrats. Framförallt Europa, Mellanöstern och Afrika tog betydande order under kvartalet och tillväxten i Kina beskrivs som stark.

Problem återstår i Nordamerika, som är en mogen marknad och där man framförallt noterar ersättningsinvesteringar. Orderingången i regionen Nord- och Sydamerika sjönk med 5 procent under bokslutsårets första nio månader.

Bolagets finansiella ställning är solid med en nettoskuld på 2,8 miljarder kronor vid slutet av kvartalet, vilket motsvarar 1,6 gånger rörelseresultatet före av- och nedskrivningar och en nettoskuldsättningsgrad på 0,44.  Det tillåter företaget att bli aktivy på förvärvsfronten och ledningen ser möjligheter inom onkologisystem samt mjukvarusidan.

Den långsiktiga trenden för användning av strålbehandling pekar åt rätt håll. Den globala förekomsten av cancer ökar med cirka tre till fyra procent per år, drivet av en åldrande befolkning, då cirka 60 procent av cancerfallen återfinns hos personer som är 60 år eller äldre. Samtidigt leder förbättrade behandlingsmetoder till att antalet återkommande fall ökar.

Dessutom finns det fortfarande många platser i världen som har otillräcklig tillgång till bra vård. För närvarande får cirka 25 procent av världens 33 miljoner cancerpatienter strålbehandling, men det finns forskning som visar att minst 50 procent av alla fall borde behandlas med strålning. Som marknadsledare tillsammans med amerikanska Varian, har Elekta alla förutsättningar att gynnas av de underliggande trenderna.

Atlantic-projektet visar dessutom att Elekta ligger i framkant vad gäller forskning. Dessutom finns det en intressant potential i den installerade basen av strålbehandlingssystem, genom att öka andelen av serviceintäkter. Serviceintäkter och möjliga uppgraderingar bedöms kunna uppgå till 10 miljarder dollar över 10 år.

Enligt SME Direkt räknar analytikerna som följer Elekta med en omsättning omkring 11,1 miljarder kronor för 2016/17 och 11,8 miljarder för 2017/18. Vi tror att avvikelserna i rapporten, med en stark orderingång och en något sämre lönsamhet, jämnar ut varandra när analytikerna uppdaterar sina antaganden.

För tillfället värderas Elekta-aktien till p/e 28 och EV/EBITA 15 på prognoserna för 2017/18. Denna värdering måste anses som ganska generös och tar inte hänsyn till eventuella förseningar i Atlantic-projektet eller ytterligare besvikelse i lönsamhetsutvecklingen. Även om vi tittar på räkenskapsåret 2018/2019 är p/e-talet fortfarande nära 23. Neutral.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Elekta B Neutral 84,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -