Bottenkänning för Scandi Standard

Aktieanalys Effekterna av fågelinfluensan kommer påverka Scandi Standard negativt ett tag till. Aktien har dock justerats ned kraftigt och på dagens nivåer tycker vi den är värd en chansning.

Utbrottet av fågelinfluensa i Europa och Norden påverkade som väntat kycklingproducenten Scandi Standard kraftigt negativt i fjärde kvartalet i fjol. Kostnaden för utebliven export, uppsagd personal, ökad prispress och nedskrivning av lager summerade till 40 Mkr, vilket var betydligt mer än vad de flesta på aktiemarknaden hade väntat sig.

Handelsrestriktioner införs automatiskt vid den här typen av utbrott och även om Scandi Standards försörjningskedja är opåverkad så gäller stoppet det även deras produkter.

Scandi Standard själva sade i samband med att fågelinfluensan upptäcktes i Norden i november i fjol att kostnaden skulle ligga på 4-8 Mkr per månad så länge restriktionerna på marknaden varar. De flaggade dock för att de initiala kostnaderna skulle bli högre än så. I samband med bokslutsrapporten upprepades siffran 4-8 Mkr per månad för de kommande månaderna.

Tidigare har det tagit 9-12 månader från det senaste utbrottet innan handelsrestriktionerna lyfts. Vd Leif Bergvall Hansen sade till Nyhetsbyrån Direkt i samband med bokslutsrapporten att han hoppades att vissa marknader skulle släppa på handeln igen snabbare än nio månader den här gången. För Scandi Standards del är det exportmarknaderna i Asien som är viktigast att få tillgång till igen.

Bortsett från effekterna av fågelinfluensan var Scandi Standards fjärde kvartal hyggligt. Trenderna från tidigare under 2016 stod sig. Det innebär en stark utveckling i Sverige och Norge men problem i Danmark och Finland.

Scandi Standard är marknadsledare i Sverige och Danmark och nummer två i Norge. Huvuddelen av Scandi Standards försäljning sker till dagligvaruhandeln men restauranger och storhushåll är också en viktig kundkategori. Bland annat är McDonalds en stor och viktig kund.

Försäljningen av kyckling har de senaste åren hållit en snabbare tillväxt i Skandinavien än dagligvaruhandeln i stort. Sedan millennieskiftet är snittet 3,6 procent om året. Tillväxten drivs av faktorer som hälsomedvetenhet, ekonomi och produktutveckling. Fortfarande äter vi dock mindre kyckling per capita i Norden än på många andra håll i Europa.

Sett till omsättning är Sverige och Danmark Scandi Standards största marknader. De svarar vardera för drygt 35 procent av omsättningen. Norge står för drygt 20 procent och Finland för knappt 5 procent. Sverige var den mest lönsamma av koncernens marknader under 2016 och svarade på egen hand för nästan halva rörelseresultatet.

Norge är också en lönsam marknad för Scandi Standard. Det stora problemet de senaste åren har varit Danmark där marginalerna är pressade. I Danmark säljer Scandi Standard dels lokalt men även en hel del på export. Både i Danmark och på exportmarknaderna råder hård prispress.

En ny ledning har tillsatts för den danska verksamheten och planen är att undvika den värsta prispressen genom att satsa på mer förädlade produkter och premiumsektorer som exempelvis ekologiskt kött.

I Sverige och Norge var utvecklingen i fjärde kvartalet som sagt uppmuntrande. Lönsamheten har förbättrats i Sverige genom effektiviseringar och en ökad efterfrågan på kylda produkter (till skillnad mot frysta). I Norge ökade försäljningen starkt i kvartalet, bland annat drivet av en lyckad satsning på premiumprodukter.

Den finska verksamheten är fortfarande liten men volymerna växer stadigt. Verksamheten går fortfarande inte runt ekonomiskt, bland annat till följd av ineffektiviteter i produktionen.

Scandi Standards närvaro i Finland är resultatet av förvärv. Det är något som aktiemarknaden vill se mer av från bolaget. Ett försök att förvärva en svensk konkurrent strandade i början av 2016 hos konkurrensmyndigheten. Kronfågel utökar nu istället på egen hand sin kapacitet i Sverige.

Leif Bergvall Hansen nöjde sig i samband med bokslutsrapporten med att konstatera att Scandi Standard var fortsatt intresserade av förvärv.

Även 2017 kommer att påverkas av fågelinfluensan för Scandi Standards del. Hur mycket beror så klart på när handelsrestriktionerna lyfts. Enligt databasen Factset väntas omsättningen öka med 5 procent under året och rörelsemarginalen förbättras jämfört med 2016. Snittprognosen för vinst per aktie ligger på 3,69 kronor.

För 2018 är snittprognosen en vinst på 5,08 kronor per aktie, ett lyft på 38 procent från året innan. Prognoserna innebär p/e-tal på 14 respektive 10. Den föreslagna utdelningen på 1,35 kronor per aktie ger en direktavkastning i vår på 2,6 procent. Prognoserna för de kommande årens utdelningar ger direktavkastningar på 4,2 procent respektive 5,8 procent.

Scandi Standards aktie har fallit 20 procent sedan uppgifterna om fågelinfluensa först började dyka upp i oktober. Det är förstås svårt att göra en prognos för det fortsatta förloppet av influensan, men att döma av rapporteringen tycks läget ha stabiliserats.

Med en rejält svag rapport avklarad tror vi att aktiemarknaden är beredd att börja blicka framåt för Scandi Standards del. Därmed ser också förhållandet mellan risk och möjlig avkastning rätt attraktiv ut i aktien.

Marknaden för kyckling i Norden växer strukturellt och Scandi Standard har de senaste åren vuxit snabbare än marknaden. Den danska marknaden är ett problem, men bolaget har en plan för framtiden och en ny ledning på plats i landet. Vi ser goda förutsättningar för bolaget framöver och tycker det är värt att chansa på en återhämtning för aktien från dagens nivåer.

Med brasklappen om en höjd risknivå till följd av en svårbedömd utveckling för influensautbrottet så lyfter vi rekommendationen till Köp

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Scandi Standard Köp 53,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -