Trump har flyt med hushållen

Makrokommentar Donald Trump fortsätter att utlova stora satsningar men presenterar inga detaljer kring hur dessa ska finansieras. Samtidigt är hushållen mer optimistiska än på 15 år.

Gårdagsnattens mer försonliga och presidentlika tal från Donald Trump gick uppenbarligen hem hos den amerikanska befolkningen. Hela 8 av 10 amerikaner uppfattade hans tal inför kongressen som positivt och gav honom godkänt.

Även i övrigt har Trump, kanske lite mot oddsen, flyt med humöret i hushållssektorn. Conference Boards förtroendeindikator för hushållen ligger numera på den högsta nivån på 15 år.

En möjlig förklaring till att Trump ändå får så pass bra siffror kan vara att många, trots ett visst missnöje med Trump som person, ändå är nöjda med att han skakar om i det politiska etablissemanget. Det är ju inte precis så att senaten eller representanthuset skulle vinna några popularitetsomröstningar hos den amerikanska befolkningen efter de senaste årens käbbel.

Dessutom finns ju löftena från Trump, om massiva skattesänkning för breda befolkningslager samt stora infrastruktursatsningar, kvar. Att han ökar anslagen till militären kan också gå hem i många stugor.

För finansmarknadens del är det lite annorlunda. Här växer snarare tveksamheten kring Trumps satsningar i takt med att inga nya detaljer presenteras. Framför allt gäller det hur han ska finansiera sina satsningar. I stort sett inget nytt kring detta presenterades i samband med nattens tal.

Ändå, eller kanske snarare på grund av detta, stärktes dollarn samtidigt som marknadsräntorna steg efter talet. Att marknadsräntorna fortsätter uppåt beror dessutom på att sannolikheten för att Federal Reserve ska höja räntan redan den 15 mars har stigit väsentligt.

Nu ligger den sannolikheten över 50 procent efter flera högaktiga tal från Fed-ledamöterna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -