Invisio – spännande men dyr aktie

Börs Försvarssektorn är het just nu. Med ett p/e-tal på 29 är dock mycket redan inprisat i Invisio-aktien och vi avvaktar ett bättre ingångsläge.

Teknikbolaget Invisio är en riktig snabbväxare. Omsättningen har stigit med över 600 procent sedan 2012 och även lönsamheten har utvecklats väl. Helåret 2016 slutade med en omsättning på 330 Mkr och ett rörelseresultat på 90 Mkr.

Kunderna finns hos säkerhetsstyrkor och försvarsmakter. Givetvis gynnas bolaget av en ökad beredskap att spendera på militären världen runt. Men ännu viktigare är att bolaget har lyckats etablera sig i en viktig nisch, och tillväxten drivs framförallt av diverse moderniseringsprogram.

Invisio utvecklar avancerade kommunikationssystem med hörselskydd som gör det möjligt att kommunicera i bullriga miljöer. Systemet består av headset och kontrollenheter med anslutningar, till exempelvis en extern gruppradio eller fordons interkomsystem.

Invisios lösning innebär inte bara operationella fördelar och ökad säkerhet, men sänker även risken för hörselskador vilket är ett vanligt problem hos soldater i krigshärjade områden. Det finns statistik som visar att problemen kostar det amerikanska försvaret flera miljarder dollar varje år.

De senaste åren har Invisio vunnit betydande order inom ramen för program som kräver hörselskydd och som inkluderar radio- och kommunikationslösningar. Ramavtal med långa löptider är på plats med försvarsmyndigheter i bland annat USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Kanada. 

2016 blev ett bra år, tack vare leveranser av ett antal större order som företaget vann i slutet av 2015. Omsättningen ökade med 44 procent, rörelseresultatet till och med med 91 procent. Rörelsemarginalen på 27,4 procent var den högsta någonsin i Invisios historia och var betydligt högre än målnivån på minst 15 procent.

Ledningen kring vd Lars Højgård Hansen vill dock inte stanna där och har stora planer för framtiden. Förutom marknaderna i Europa, Nordamerika och Australien vill Invisio expandera till tillväxtmarknader som till exempel Sydostasien och delar av Mellanöstern och Sydamerika. Dessutom investerar företaget stort i forskning och utveckling.

Under 2016 lyckades bolaget att få uppföljningsorder från USA, Storbritannien och Australien, och adderade Frankrike som den sjunde armékunden. Att orderboken på 136 Mkr vid slutet av december var 16 procent lägre än vid samma tidpunkt året innan, är ingenting vi tycker man behöva oroa sig för.

Marknaden präglas av större upphandlingar med långa ledtider, med kundtester både i laboratorier och bland slutanvändare. Detta medför att orderingången och omsättningen sett till enskilda kvartal varierar ofta.

Invisios nettokassa ökade ytterligare under fjolåret och uppgår nu till 133 Mkr. Soliditeten ligger på höga 80 procent. Det gör att styrelsen nu för första gången föreslår en utdelning om 0,50 kronor för 2016. Det motsvarar 25 procent av nettovinsten och ligger därmed på den nedre gränsen i utdelningspolicyns 25-50 procent, men signalvärdet är klart positivt.

Invisio ger inga prognoser om framtiden, men i samband med offentliggörande av bokslutskommunikén uppgav Vd:n Højgård Hansen att offertnivån är hög och att bolaget satsar hårt med fler anställda. Han upprepade också att målnivån på 20 procent tillväxt i genomsnitt per år känns komfortabel. 

Vi tror på fortsatt bra aktivitet inom försvarsrelaterade investeringar, men det är omöjligt att veta exakt när större order kommer trillar in. Vi ser en omsättningstillväxt kring 15 procent som ett realistiskt utgångspunkt för 2017, vilket ger ett omsättningsestimat på 380 Mkr.

Bolaget ska utöka personalstyrkan, bland annat inom sälj i USA, vilket vi tror komma pressa lönsamheten något. Vi landar på ett EBIT-estimat kring 97 Mkr och en vinst per aktie på 2,35 kronor för 2017 (jämfört med 2,14 år 2016).

So far so good, men riktar vi blicken mot aktiekursen noterar vi att våra estimat innebär ett p/e-tal på 29. Även om vi anser att exponeringen mot försvarssektorn förtjänar en premie i dessa tider, så har marknaden ändå prisat in lite väl mycket.

Invisio är ett välskött bolag med en bra position i en intressant nisch. Vi fortsätter följa bolagets och aktiens utveckling noga, och väntar på ett bättre ingångsläge.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
INVISIO Neutral 68,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -