Fullt fokus på onsdagens Trump

Makroveckan Finansmarknaden laddar inför onsdagens tal av Donald Trump. Då väntas han leverera klarare besked kring sin ekonomiska politik.

Det har varit lite segare på de flesta av världens börser i slutet av februari. Den amerikanska börsen fortsätter dock uppåt och slår nya rekord i princip dagligen. Den svenska börsen har däremot backat de två senaste handelsdagarna men februaribörsen ser ändå ut att bjuda på en rejäl uppgång.

Att det trots allt är lite oroligt bland investerar märks också på att marknadsräntorna fortsätter att sjunka. Det gäller på alla löptider men värt att notera är att den tyska 2-årsräntan nu ligger på rekordlåga -0,94 procent.

Det här är ett tydligt tecken på att många investerar är beredda på att betala för att ligga i säkra statspapper och att det finns en oro kring det politiska läget inför viktiga val i Frankrike och Tyskland.

Dessutom finns en oro kring vad Donald Trump ska hitta på. Under natten mot onsdag ska presidenten hålla tal inför kongressen och där väntas han leverera lite klarare besked kring hans ekonomiska politik.

Att viljan finns att sänka skatter och göra infrastruktursatsningar är det nog ingen som tvekar på men hur han ska finansiera detta är högst oklart. Räkna därför med att det kan bli en del stök på finansmarknaden både inför och efter hans tal.

På onsdag rullas dessutom inköpschefsindexen för januari ut på bred front. Fortsatt starka siffror kan spä på riskaptiten ytterligare, framför allt om Donald Trump lyckas leverera klara besked kring finanspolitiken.

Tisdag

Svenska BNP-siffror för fjolårets sista kvartal visade att svensk ekonomin avslutade året i hygglig fart. Amerikanska hushåll är förvånande optimistiska sett till att Donald Trump är en osedvanligt illa omtyckt president. Men kanske är det skattesänkningar man hoppas på?

Onsdag

Donald Trump håller ett mycket viktigt tal natten mot onsdag där han väntas presentera en hel del förslag kring den ekonomiska politiken. Viktigt för börshumöret att han förmår leverera en del klara besked. Risken är annars uppenbar för besvikelse och vinsthemtagningar. Håll också koll på de inköpschefsindex som rullas ut på bred front. En fortsatt återhämning i världsekonomin kan ge riskaptiten en skjuts uppåt.

Torsdag

Inflationen i EMU-område väntas ha tickat upp en bit i februari och ligga på en nivå som ECB kan känna sig nöjda med.

Fredag

Den hårda statistiken över orderingång och produktion i industrin har inte hållit jämn takt med de starka indikatorerna men det har sett lite bättre ut mot slutet. Vi hoppas och tror på starka siffror när SCB publicerar januarisiffrorna. 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -