Fågelinfluensan tyngde Scandi Standard

Börs Kycklingföretagets resultat efter skatt hamnade strax över nollstrecket. Utdelningen sänks.

Scandi Standard redovisar ett resultat efter skatt på 0,7 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2016 (28,2). Resultatet per aktie uppgick till 0:01 kronor (0:47).

Rörelseresultatet blev 21,3 miljoner kronor (47,7).

Rörelseresultatet påverkades negativt med cirka 40 miljoner kronor av fågelinfluensan.

Justerat rörelseresultat minskade till 32,9 miljoner kronor (68,2), motsvarande en marginal på 2,2 (5,0) procent.

Det justerade rörelseresultatet avser rörelseresultat exklusive jämförelsestörande poster om -11,6 miljoner kronor i ebitda och rörelseresultat (-20,5), och -8,9 miljoner kronor i periodens resultat (-15,9).

Nettoomsättningen uppgick till 1.508 miljoner kronor (1.376).

En utdelning om 1:35 kronor per aktie föreslås för helåret 2016 (1:80).

Kycklingbolaget Scandi Standards resultat för det fjärde kvartalet påverkades starkt negativt av fågelinfluensan.

Det skriver bolagets vd Leif Bergvall Hansen i rapporten.

"Direkta och indirekta effekter, som lägre priser, kostnader för personalneddragningar samt nedskrivning av lager vid årsskiftet, påverkade rörelseresultatet negativt med cirka 40 miljoner kronor, varav 11,2 miljoner i jämförelsestörande poster. Påverkan av fågelinfluensan kan hänföras till Sverige, Danmark och i viss utsträckning till Finland".

Scandi Standard fortsätter:

"Den underliggande trenden i justerat rörelseresultat för de olika länderna var densamma som under de föregående kvartalen 2016, med en stark utveckling i Norge och Sverige och en fortsatt svag utveckling i Danmark och Finland".

Trots fågelinfluensan visade koncernens nettoomsättning en fortsatt stark tillväxt i kvartalet och ökade med 7 procent i konstant valuta. Ökningen kan hänföras till Norge och Finland samt till kylda produkter i Sverige. Totalt steg koncernens nettoomsättning för kylda produkter med 14 procent i konstant valuta, tack vare nyligen lanserade innovativa produkter som tagits fram i enlighet med vår vision att inspirera de nordiska konsumenterna att äta kyckling en gång till i veckan, framgår det vidare.

Efter de initiala engångseffekterna och åtgärderna för att motverka effekterna av fågelinfluensan, bedömer bolaget att den kommer att ha en negativ påverkan på rörelseresultatet med 4-8 miljoner kronor per månad till dess att handelsrestriktionerna lyfts och handeln normaliserats. Det är en upprepning från tidigare budskap från slutet av november.

Tillfälliga handelsrestriktioner som dessa brukar vanligtvis gälla under en period upp till 12 månader efter det senaste utbrottet, fortsätter bolaget.

"Trots de nuvarande utmaningarna är vi övertygade om styrkan i koncernens affärsmodell och intjäningsförmåga. Vi fortsätter att stärka våra marknadspositioner och bygger en plattform för tillväxt, förbättrade marginaler och en stärkt finansiell ställning", avslutar vd Leif Bergvall Hansen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -