Placera svettas in våren

Vår börssyn Rapportsäsongen närmar sig sitt slut. Humöret är fortsatt gott och trots stora politiska risker bör börsen ha mer att ge. Men gör er beredda på en svängigare resa under våren, skriver Placeras Fredrik von Schantz.

Ja visst gör det ont när knoppar brister, utanför kontorsfönstret anas tidiga vårtecken men Stockholmsbörsen står redan i blom. Tveksamheterna inför rapportsäsongen har överträffats av positiva besked och vd-ord som genomsyrats av optimism.

Det som gnager lite är att bolagens entusiasm har en jobbig ovana att vara som störst när euforin på börsen snart nått sin ände. Det som istället talar för att aktier kommer vara en fortsatt bra placering är att positivismen vuxit från ett ganska dystert utgångsläge.

Merparten av storbolagen har överraskat positivt med ökade vinster i fjärde kvartalet. Flertalet briljerar även med höjd utdelning. Det har varit turbulent i enskilda bolag men kursfallen har som regel snabbt tagits igen. Till skillnad från det snabba vinterrallyt år 2015, som slutade i tårar, har börsen stigit i en mer maklig takt.

Konjunktursignalerna har varit mycket starka och aktiemarknaden har under de senaste månaderna stigit i harmoni med allt högre råvarupriser. Det är en indikation om att efterfrågan styr, snarare än utbudet. Det i sig är en positiv signal. Även svenska fastighetsbolag har visat styrka i februari, trots ränteoro. Hemmavid stiger samtidigt hushållens inflationsförväntningar.

Stora politiska risker radar upp sig men marknaden verkar obrydd. Trumps galna utspel, hans önskan att utöka USA:s kärnvapenarsenal och ett osäkert presidentval i Frankrike. Protektionismen växer. Det räcker för att göra mig sömnlös.

Våren kom tidigt till börsen, men det politiska läget kan ge plötsligt aprilväder närsomhelst under 2017. Till dess förblir volatiliteten historiskt låg och VIX-index dalar nedåt.

Trumps vinnaraktier, klassiska industri- och verkstadsbolag har fått lämna plats åt andra branscher under rapportintensiva februari. I topp på avkastningslistan trängs flera bolag som fått revansch. 

Det byggs som aldrig förr. Inför rapportperioden var det Skanska, som med sin stora USA-exponering tog ledartröjan i sektorn. Men efter att boksluten summerats är det lite bortglömda byggbolaget Peab (+ 19 procent) som stigit mest på Storbolagslistan. Spelbolaget Kindred (+ 12 procent), som varit svag i över ett års tid, steg kraftigt på rapportdagen och har därefter flaggat för flera förvärv.

Den bransch som utmärker sig mest är telekom. Branschindexet har stigit med 5 procent under februari. Cisco-ryktet har tryckt Ericsson högre och Millicom, som stigit från pressade nivåer, föreslår en höjd utdelning.

Sällanköp flaggar upp efter att ha stigit 3,6 procent den senaste månaden, vilket rimmar väl med hushållens glada humör. Detaljhandeln fortsätter vara en svag sektor.

Rapportsäsongen är närmast över, härnäst stundar vårens utdelningsfest. Det kan också delvis förklara flödet in i utdelningstunga telekomsektorn. Placeras lista över köpvärda aktier har en förväntad direktavkastning på 2,9 procent i snitt med Nordea och Resurs Bank i topp.

I riskmatrisen rör vi oss i sydlig riktning mot sällanköp, utdelning och fastigheter. Det vill vi ta vara på inför mars. Men rena fastighetsaktier håller vi oss ifrån.

Ut från listan lyfter vi ut Autoliv som ersätts med hotellkedjan Scandic Hotels Group. Autoliv må vara ett fint bolag med framtiden för sig och på 5-10 års sikt tror vi aktien kommer vara en god investering. Men vår lista har en placeringshorisont på endast sex månader.

Autoliv har funnits på listan över köpvärda aktier sedan maj 2016 och inte fått luft under vingarna sedan dess och den tråkiga trenden kan ta tid att vända.

Scandic har istället mycket på gång och vi förväntar oss starka siffor framförallt kommande halvåret. Flera nya hotell tas över och med en hög andel affärsresenärer är Scandic ytterligare en satsning på den starka svenska konjunkturen. Värderingen är låg och den förväntade direktavkastningen på 4 procent attraktiv.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -