Lundin Gold ökar förlusterna

Börs Lundin Gold, som utvecklar guldfyndigheten Fruta del Norte i Ecuador, rapporterade sent på fredagsen ett resultat efter skatt om -23,9 miljoner för det fjärde kvartalet 2016.

Förlusten ökade därmed fö gruvprospekteringsbolaget både jämfört med det tredje kvartalets -11,8 miljoner dollar och med de -12,8 miljoner som rapporterades för det fjärde kvartalet ett år tidigare.

"Kvartalets förlust är högre jämfört med tidigare kvartal /.../ i första hand till följd av en ökning av de allmänna och administrativa kostnaderna. Denna ökning orsakades till största delen av en obligatorisk engångsbetalning till Ecuador för hjälp till jordbävningsoffer, en legal uppgörelse, ökade kostnader för utvärdering och prospektering samt högre kostnader för anställda till följd av bonusprogram", kommenterar bolaget i bokslutsrapporten.

Avgiften för jordbävningsnödhjälp uppgår till 3,9 miljoner dollar, enligt en ny lag som stiftades efter den stora jordbävningen i landet i april 2016.

Därtill ådrog sig bolaget kostnader om 2,8 miljoner dollar i samband med en rättstvist relaterat till smältverksavgifter i ett ryskt guldprojekt bolaget tidigare varit involverat i.

För helåret 2016 uppgår nettoresultatet till -62,8 miljoner dollar (-45,3). Då den första produktionen vid Fruta del Norte ännu ligger i framtiden har bolaget inga intäkter.

Utvecklingen av projektet går dock framåt enligt plan, uppger bolaget.

"Lundin Gold gjorde väsentliga framsteg i utvecklingen av Fruta del Norte under 2016, då bolaget färdigställde en genomförbarhetsstudie, erhöll miljötillstånd samt skrev under exploateringsavtal och investeringsskydd", kommenterar vd Ron Hochstein.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -