Ingen bankskatt före valet

Politik Regeringen räknar med att ha ett nytt bankskatteförslag framme före nästa ordinarie val i september 2018, men det är inte säkert att förslaget kan vara genomfört före detta val.

Det uppgav regeringen vid en pressträff på lördagen i spåren av fredagskvällens besked att regeringen inte kommer att gå vidare med det förslag om bankskatt som utredningen om skatt på finanssektorn överlämnade i november förra året.

I ett separat pressmeddelande i fredags meddelade regeringen att finansdepartementet inom kort kommer remittera ett förslag som innebär att avgiften till resolutionsreserven höjs. Höjningen blir från 0,09 procent av underlaget till 0,125 procent.

"Det stärker resolutionsreserven och därmed de offentliga finanserna med drygt 3 miljarder kronor 2018. År 2019 prognostiseras avgiftsuttaget bli drygt 6 miljarder kronor högre än idag på grund av en växande banksektor", var beskedet.

Regeringen uppger sig bedöma att den nya högre avgiften till resolutionsreserven kan betalas av bankerna utan att kunderna får betala. Bankerna gjorde stora vinster i fjol, sade finansminister Magdalena Andersson vid pressträffen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -