Fondspararna tror på Sverige

Fonder Spararna gör allt fler fondbyten, och Sverigefonder var det mest populära valet i februari. Det visar statistik från 470 000 fondkonton.

”Fondhandeln fortsätter på rekordnivå och spararna dubblar köpen i aktiefonder, jämfört med i fjol. Spararnas självförtroende har ökat i takt med ljusare prognoser för världsekonomin och rekordnivåer på börsen. Fondköpen är samtidigt sansade. Spararna väljer breda fonder och har en tiondel kontanter på kontona”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Breda Sverigefonder var det mest populära alternativet i februari, men även Europafonder har fått ett uppsving.

”Efter ett år i kylan är Europafonderna tillbaka på köptoppen. Allt bättre tillväxtsiffror och starkare börs har fått intresset för Europa att öka. Det märks även hos professionella investerare världen över”, säger Claes Hemberg.

”Spararna lämnar traditionella obligationsfonder för andra månaden i rad. Istället storköper de fonder med företagslån. Det är ett räntebyte som spararna gärna får fortsätta med. De går därmed från en garanterad förlust till företagsobligationsfonder som väntas ge 1-3 procent”, säger Hemberg.

USA-fonder och Rysslands-fonder tillhör de mest sålda kategorierna i februari.

”USA-fonderna har haft flera gyllene år och gynnats av såväl börsrekord som en stark dollar. Här har många sparare stora vinster som de nu väljer att hämta hem delar av. Det kan vara ett klokt val om vi väntar oss en svagare dollar framöver”, säger Hemberg.

* Fondhandelns omsättning för månaden i relationtill det totala sparkapitalet i fonder. Källa: Avanza

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -