Guldet mot nya höjder

Marknader Det har varit en stark vecka för råvarorna olja och guld samtidigt som MSCI världsindex nådde ny rekordnivå.

Veckans vinnare på världens tillgångsmarknader är oljan. Oljepriset har fått stöd av amerikansk lagerstatistik i veckan som visade på oförväntat låga råoljenivåer. Det har även varit oljekonferens i London, den så kallade ”årliga oljeveckan”, vilket har ökat fokus på tillgångsslaget. Oljepriset har nu tagit tillbaka mycket från förra veckans fall.

Världens aktiebörser har haft fortsatta rekordnoteringar i veckan. MSCI världsindex som mäter temperaturen på världens börser nådde nytt rekord på torsdagen. Det amerikanska Dow Jones 30-indexet har nått flera nya rekordnoteringar. Även Stockholmsbörsen har hängt med i uppgången och nådde rekordnotering på onsdagen.

Kopparpriset som har rusat i år och noterade årets högsta notering förra veckan, har backat med över 2 procent. Det är sannolikt en kombination av vinsthemtagningar och att strejken vid världens största koppargruva Escondida kan nå sitt slut. Gruvans ägare BHP Billiton sägs haft möten i veckan med facket för att hitta en lösning på strejken.

Guldpriset har haft en stabil uppgång i veckan med 0,8 procent, och nått den högsta nivån på över tre månader. Guldet har avancerat i spåren på ökad politisk osäkerhet kring det franska presidentvalet.

Den tyska 2-åringen nådde nytt bottenrekord på fredagsmorgonen. Flera aktörer på marknaden tror att det är de starka opinionssiffrorna för kandidaten Marine Le Pen i det franska presidentvalet som spökar. Investerarna ser tyska statspapper som det säkraste i Europa vid politisk turbulens. Det har varit en tydlig negativ räntetrend i veckan, där även amerikanska och svenska korta och långa räntor har sjunkit.

Det har varit en osedvanligt lugn vecka på världens valutamarknader, trots tydliga rörelser på räntemarknaden. Kronan har tappt lite i värde mot flera valutor. Den kinesiska valutan har haft en stabil utveckling och USA:s finansminister Steven Mnuchin sa i veckan att de ännu inte ser Kina som en valutamanupulatör.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -