En kortvarig rekordglädje

Börscocktail Stockholmsbörsens breda index satte ett nytt rekord under veckan. Men rekordglädjen blev kortvarig. På fredagen faller börsen tungt. Riskkapitalet utnyttjar börsens styrka för att lätta på portföljen.

Storbolagsindex i Stockholm har trots rekordhetsen backat 0,4 procent denna vecka. Även DAX-index har backat medan USA-börserna, Nasdaq och Dow Jones stigit marginellt. Det viktiga är att den tidigare högsta noteringen från slutet på april 2015 här med är historia.  

Riskkapitalet säljer

Totalt sett omfattar riskkapitalbolagens utförsäljningar på Stockholmsbörsen under februari ett värde på 7,3 miljarder kronor, enligt Dagens Industri. Men siffran exkluderar storägaren Apax utförsäljning av hela sitt innehav i vårdbolaget Capio. En post värd cirka 710 Mkr.

Storägare och riskkapitalister har i februari också sålt aktier i Com Hem, Academedia, Nordax, Resurs samt Nordic Waterproofing, Paradox och Bravida.

Det är uppenbart att riskkapitalbolagen utnyttjat årets kraftiga börsuppgång och en överraskande stark rapportperiod för att få bättre betalt. Affärer av det här slaget sker via ett auktionsförfarande utanför börsen, och priset blir i regel ett par procent lägre än det som noterats på öppna marknaden.

Två storägare i det uppmärksammade sensorbolaget Fingerprint har också valt att avyttra sina aktier i ägarbolaget. Det är Lars Söderfjell och Urban Fagerstedt som säljer. De båda har gjort sig en rejäl hacka på investerarfavoriten men sedan årsskiftet har Fingerprintaktien inte varit någon bra affär. Köparen till aktierna är kollegan i ägarbolaget Sunfloro, Johan Carlström, som nu äger samtliga A-aktier i Fingerprint enligt Dagens Industri.

Lundberg ser inga moln

Stockholmsbörsens investmentbolag har varit en utmärkt investering de senaste åren. Det gäller inte minst Fredrik Lundbergs, Lundbergföretagen. Ett investmentbolag med övervikt i fastighetstillgångar. Herr Lundberg är inte orolig för framtiden. Bolagets substansvärde är rekordhögt, tillika är aktiekursen. Och fastighetsmarknaden förväntas vara fortsatt stekhet.

Och flera av börsens investmentbolag har stigit till nya rekordnivåer under veckan. Där bland familjen Wallenbergs Investor, Svolder, Creades, Industrivärden och Öresund.

Årets första IPO

Bioteknikbolaget Oncopeptides var årets första notering, på Stockholmsbörsens midcap-lista. Trots kända ankarinvesterare blev noteringen minst sagt svalt mottagen. Skam den som ger sig, största ankarinvesteraren hedgefonden Gladiator med Max Mitteregger i förarsätet har fortsatt att köpa mer.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -