Tillväxt till Fondtopplistan

Fonder Placeras fondexpert Pär Ståhl väljer två nya fonder som breddar utbudet på Fondtopplistan.

Intresset för aktier och fonder är på topp och världens börser når nya rekordnivåer. Jag väljer att lägga till två nya fonder till Fondtopplistan.

Den första fonden är Länsförsäkringar Tillväxtmarknad indexnära. Det är en indexfond som efterliknar MSCI Emerging Markets index. Det omfattar totalt 25 länder och investerar brett i elva sektorer.

Kina är det största landet i index med knappt 27 procent, tillsammans med Sydkorea (15 procent) och Taiwan (12 procent). Fonden investerar i 830 företag. Av dessa utgör fem – Samsung, Tencent, Taiwan Semiconductor, Alibaba och China Mobile – 11,7 procent av fondportföljen. Knappt hälften av fonden består av finans- och teknikbolag.

Avkastningen har varit högre än kategorisnittet för tillväxtmarknadsfonder. I den positiva vågskålen för Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära lägger vi självklart den låga förvaltningsavgiften på 0,4 procent per.

Ny på Fondtopplistan är också Storebrand Global Multifaktor. Fonden placerar efter en egenutvecklad modell som identifiera och väljer ut företag genom en kombination av faktorerna värde, storlek, momentum och låg volatilitet.

Den egenutvecklade modellen tar ut de bolag som uppfyller modellens kriterium bäst inom varje faktor. Fonden investerar sedan i mellan 250 och 350 medelstora och stora företag över hela världen. Var och en av de fyra faktorerna står för en fjärdedel – enkelt och transparent.

Fonden har lyckats identifiera företag som förväntas överträffa världsindex. Den har stigit med hela 71 procent under de senaste tre åren, till en lägre risk än både kategorin globala fonder och globalindex. Den har klarat sig väldigt bra riskjusterat och levererat en väldigt hög avkastning sett till risken.

Men det som imponerar är konsistensen i avkastningen – alltså hur jämn avkastningen är. De senaste tre åren har fonden bara haft 25 procent negativa månader. Globalindex har drygt 40 procent negativa månader.

Fonden tappar väldigt lite i dåliga månader. Den är sällan på listan över vinnar- eller förlorarfonder på månadsbasis. Den tenderar att ge en stabil och bra avkastning på månadsbasis – det är riktigt bra.

Fondlistan bygger på våra bästa köpråd och det är härifrån vi plockar våra favoritfonder en gång i månaden. Här kan du läsa mer om hur Placeras Fondlista fungerar och vad vi menar när vi talar om Bas- och Spetsfonder.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -