Monte dei Paschi-räddning dröjer

Börs ECB och Bryssel är oeniga om kapitalplanerna för den italienska banken Monte dei Paschi di Siena.

Det ökar osäkerheten om detaljerna i det statliga räddningspaketet. Det skriver Financial Times.

Den italienska regeringens förslag har varit hängande sedan december eftersom ECB, som är bankövervakare, och EU-kommissionen, som granskar statligt stöd, har olika uppfattning om sina ansvarsområden och hur mycket skattebetalarna ska få ta kostnader.

Det har lett till fortsatt oklarhet om hur mycket statligt stöd som kan tillåtas, omfattningen av förluster som långivarna ska tvingas ta och hur djupt banken behöver omstruktureras för att bli livskraftig.

ECB:s granskande del, SSM, inväntar besked från Bryssel om hur det statliga stödet om omstruktureringen ska se ut, medan Bryssel väntar på att ECB ska komma överens med Monte dei Paschi om en kapitalplan.

Italien håller på att ta fram en plan för en statlig "förebyggande rekapitalisering" av banken, men innan den träder i kraft anser de att det måste finnas en mer detaljerad uppfattning om hur kapitalbehovet ser ut, vilket ECB inte gett. ECB har tidigare höjt det extra kapitalkravet för Monte dei Paschi från 5 till 8,8 miljarder euro.

ECB uppgav på torsdagen att en uppgörelse om förebyggande rekapitalisering av banken är en fråga som helt är upp till EU-kommissionen och den italienska regeringen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -