SCA Keplers skogsfavorit

Börs Kepler Cheuvreux har SCA som favorit i skogen. Delningen av bolaget är skälet.

Mäklarfirman Kepler Cheuvreux har uppdaterat sin syn på bolagen i massa- och papperssektorn. Översynen har resulterat i att Holmen får höjd rekommendation till köp, medan Stora Enso sänks till behåll - något som Nyhetsbyrån Direkt tidigare har rapporterat.

Ny favorit i sektorn är SCA, inför den kommande uppdelningen i en skogsdel och en hygiendel. "Least preferred" är nu Billerud Korsnäs, som därmed får den plats finländska Metsä Board tidigare hade.

"Vi tror att den kommande uppdelningen och listningen av skogsprodukter respektive mjukpapper och personliga hygienprodukter kan leda till en multipelexpansion, då bolagets nuvarande struktur avhåller vissa investerare från att köpa aktien", motiverar Kepler Cheuvreux analytiker SCA:s topposition.

Att Billerud Korsnäs får lägsta status med upprepad minska-rekommendation hänger samman med att bolaget nu har en investeringstung period framför sig.

För Stora Ensos del noterar mäklarfirman att det fjärde kvartalets resultat var något av en besvikelse och att guidningen för årets första kvartal inte heller var någon humörhöjare.

"Vi tror att innan kartongmaskinen i Kina börjar leverera solitt positiva resultat kommer det att vara svårt för aktien att utvecklas väl", skriver Kepler Cheuvreux, med hänvisning till den nya anläggningen i kinesiska Beihai som är under uppstart.

Värderingen av sektorbolagens skogsinnehav är sannolikt generellt för låg, varför det finns stora dolda värden i bolagens balansräkningar, menar mäklarfirman.

Att mer exakt kvantifiera dessa värden är dock inte helt enkelt, medger analytikern, som dock lyfter fram att skogsinnehaven innebär att den finansiella risken i bolagen är mycket låg - något som inte fullt ut reflekteras i bolagens värderingar.

"Vi anser att skogsinnehav bör leda till en lägre riskbedömning för de bolag som har stora skogstillgångar. Detta bör gälla i synnerhet för skogar i norra Europa, där det finns en fungerande trävarumarknad", skriver Kepler Cheuvreux.

Holmen handlades strax före klockan 11 på tisdagen till 349:40 kronor, en uppgång med 2 procent för dagen. SCA B var samtidigt upp knappt 1 procent, medan Stora Enso var i stort sett oförändrad.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -