Oklart om Eltels kapitalbehov

Börs "Det blir en fråga för styrelsen, det kan jag inte svara på i det här skedet", säger ir-chefen Ingela Ulfves.

Eltel kommer att återkomma till hur mycket kapital man behöver ta in genom en nyemission.

Det säger Eltels ir-chef Ingela Ulfves till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen.

"Det blir en fråga för styrelsen, det kan jag inte svara på i det här skedet", säger hon och ber att få återkomma även angående när ett svar på frågan kan lämnas. Detsamma gäller för vilka köpare som kan tänkas vara intresserade av de Elteldelar som ska säljas, bland annat transmissionsverksamheten i Afrika.

Eltels räntebärande nettoskuld uppgick till 200,1 miljoner euro vid årsskiftet, motsvarande en skuldsättningsgrad på 13,2 (nettoskuld i förhållande ebitda-resultatet).

Eltels mål är 2,0-2,5, och Ingela Ulfves säger att den senaste förändringen av bankkovenanterna innebär att bolaget får ha en skuldsättning på strax över 5, det vill säga nettoskulden behöver halveras jämfört med årsskiftet för att finansieringsavtalets villkor ska uppfyllas.

På frågan om vad som orsakat de problem inom framför allt transmissionsverksamheten i Afrika som Eltel hamnat i säger Ingela Ulfves att det i grund och botten rör sig om en alltför aggressiv implementering av bolagets vinstavräkningsmetod.

Det handlar också om att kundernas finansieringsavtal, i Zambia exempelvis med Nordea och Standard Bank, inte fullständigt motsvarat de garantiavtal med Exportkreditnämnden, EKN, som Eltel har haft. I Eltels pressmeddelande från 2014 nämns exempelvis att EKN har varit inblandad som garant.

"De projekt i Afrika som vi varit med i Afrika har alltid en europeisk finansiering, men det har inte alltid funnits täckning i kundernas finansieringsavtal för förseningar och kostnadsökningar, och det har också ökat våra kostnader", säger hon.

Har ni alltså inte försäkrat bort den finansiella risken i de här projekten genom att anlita EKN?

"I princip har det varit på det sättet, eftersom vi haft ett kontrakt med kunden, som sedan haft ett finansieringsavtal. Men om de avtalen inte har varit fullt identiska, eller täckt upp, så har det blivit ett gap, som sedan har orsakat tilläggskostnader."

Som sedan Eltel får stå för?

"Det är en förhandlingsfråga, men i vissa fall har det varit så att de där kostnaderna har funnits hos oss."

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -