Kina-rek drar Ericsson

Börsen Stockholmsbörsen vände under förmiddagen en initial nedgång till en uppgång. Banksektorn var fortfarande på minus.

I övrigt handlades flertalet storbolagsaktier i positivt territorium.

Eltel, som vinstvarnade på måndagen, aviserade en nyemission och flaggade för en försäljning av verksamheter i Afrika och Baltikum, vilket åtföljdes med ett kurslyft.

Strax före klockan 13 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,6 procent till nivån 1.585. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 5,6 miljarder kronor.

På makrofronten rapporterade euroområdet ett bättre inköpschefsindex än marknaden räknat med. Ett snabbestimat över euroområdets kombinerade index steg till 56,0 i februari, från 54,4 föregående månad. Förväntningarna pekade mot ett index på 54,3, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Bank var den överlägset svagaste sektorn i Europa sedan brittiska HSBC rapporterat ett justerat resultat före skatt som var väsentligt lägre än väntat. Aktien förlorade närmare 7 procent på Londonbörsen och drog med sig en rad europeiska banker nedåt.

I Sverige fick nedgången lite extra fart av att DNB dragit ned sina rekommendationer till sälj för tre av storbankerna och upprepat säljrekommendationen för den fjärde. SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank förlorade 0,2 till 0,7 procent.

Bästa sektorn i Europa var oljesektorn efter allmänna oljeprisuppgångar. Lundin Petroleum var upp nästan 2 procent.

Storbolagsindex OMXS30 toppades av Ericsson, upp 2,6 procent, som fått en köprekommendation av den kinesiska mäklarfirman Haitong och en väl tilltagen riktkurs om 100 kronor.

Uppåt var det även investmentbolaget Kinnevik, som steg 2 procent till 243:80 kronor. Deutsche Bank har inlett bevakning av Kinnevik med rekommendationen köp och riktkursen 264 kronor.

Uppgångar noterades också för flera gruvbolag, sedan både BHP Billiton och Anglo American rapporterat bättre resultat än väntat. Tidiga uppgångar på Londonbörsen kom av sig, men i Stockholm var Boliden upp 1 procent och Lundin Mining 1,6 procent.

Råoljepriserna steg successivt under förmiddagen, med Nordsjöoljan på nivåer över 57 dollar per fat. Lundin Petroleum följde med och noterades för en uppgång på 1,9 procent.

Eltels nettoförlust landade på 80 miljoner euro under det fjärde kvartalet efter goodwillnedskrivningar på 55 miljoner euro. Bolaget flaggade för en nyemission och meddelade sin avsikt att sälja krisande verksamheter, vilket uppskattades av marknaden. Aktien lyfte över 11 procent, efter att på måndagen fallit 8 procent.

I skogssektorn avancerade Holmen drygt 4 procent sedan mäklarfirman Kepler Cheuvreux har höjt sin rekommendation för aktien till köp från behåll. Stora Enso, som fått sänkt rekommendation, var i stort sett oförändrad för dagen.

Belysningskoncernen Fagerhult redovisade ett rörelseresultat om 120 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (109), vilket åtföljdes av en kursuppgång på 1,2 procent. Bolaget väntar sig att utvecklingen med "stadig tillväxt" på de huvudsakliga marknaderna fortsätter under större delen av 2017.

Catella förlorade 6 procent efter ett bokslut som visade ett resultat efter skatt på 58 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (128).

I motsatt riktning gick handelsbolaget Bufab, som redovisade ett rörelseresultat om 53 miljoner kronor (38) och en organisk tillväxt på 4 procent. Aktien steg 6 procent.

Spelbolaget Cherry adderade 1,6 procent efter sitt bokslut och BTS lyfte nästan 8 procent efter sitt. Sämre gick det för industrigruppen Volati, som förlorade 4 procent.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 21 februari

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -