Eltels VD: Värre än väntat

Börs Eltels externa revisorers genomgång av vissa projekt påvisade större brister än tidigare befarat, konstaterar Eltels VD Håkan Kirstein

Det resulterade i att resultatnedskrivningarna blev mer omfattande än vad som förutsågs i samband med bolagets vinstvarning i januari.

Det skriver vd Håkan Kirstein i Eltels bokslutskommuniké.

"Vinstavräkningen har visat sig vara mer aggressiv än vad som tidigare befarats inom krafttransmission, i projekt främst i Afrika", skriver han och fortsätter med att arbetet med genomlysning av projektverksmaheten och implementeringen av ny styrmodell som inleddes vid Håkan Kirsteins tillträde som vd (19 september 2016) fortsätter.

"Det svaga resultatet är allvarligt, även om det har tydliga förklaringar", konstaterar Håkan Kirstein och nämner sedan att Eltel bedriver en i grunden sund verksamhet med duktiga anställda och trogna kunder.

Eltels nedskrivningar och avsättningar i operativt ebita uppgick till 34,1 miljoner euro under det fjärde kvartalet, och en goodwillnedskrivning om 55,0 avseende krafttransmissionsverksamheten gjordes också.

Det sistnämnda motiveras med "förändringar i framtida prognoser för Eltels krafttransmissionsverksamhet samt hänförliga risker, i synnerhet i Afrika". Verksamheten i Afrika ska nu avyttras.

Av rapporten framgår även att bolaget ska starta en process för en företrädesemission, oklart hur stor. I rapporten skriver vd Håkan Kirstein att "för att skapa långsiktigt aktieägarvärde krävs en balansräkning som tillåter en balanserad lånebörda kombinerat med investeringar i tillväxt på våra kärnmarknader".

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -