Eltel: Nyemission, försäljning, brakförlust

Börs Enligt planerna blir det en företrädesemission och en försäljning av en rad verksamheter. Och så blev det en tung förlust fjärde kvartalet.

Eltel, som bland annat bygger och underhåller kraftledningar, planerar att genomföra en företrädesemission för att skapa förutsättningar för omstruktureringar som krävs och för tillväxt på kärnmarknaderna.

Nyemissionen har stöd av bolagets största ägare Zeres, Triton, Första och Fjärde AP-fonden samt Robur. Dessa äger 49,02 procent av bolaget.

Eltel kommer samtidigt att avyttra de verksamheter som anses ligga utanför kärnverksamheten, nämligen verksamheten för krafttransmission i Afrika, järnvägsverksamhet, och eldistributionsverksamhet i Baltikum.

Styrelsen har vidare beslutat att tillsätta en särskild granskningsman för att utreda ansvarsfrågor kring eventuella historiska felaktigheter i redovisningen av projektverksamheten.

Eltel redovisar ett operativt ebita-resultat på -14,6 miljoner euro för det fjärde kvartalet 2016 (20,5).

För helåret 2016 blev det operativa ebita-resultatet 2,1 miljoner euro, i linje med den vinstvarning som bolaget lade fram på måndagen, då Eltel meddelade att det operativa ebita-resultatet väntades bli i intervallet 0-3 miljoner euro för helåret 2016.

Eltel hade redan, vid två tidigare tillfällen, vinstvarnat för helåret 2016.

Nettoomsättningen för det fjärde kvartalet uppgick till 387 miljoner euro (397), en organisk nedgång om 2,8 procent.

Kvartalsresultatet tyngs av nedskrivningar och avsättningar i operativt ebita om 34,1 miljoner euro. Därutöver har bolaget gjort av- och nedskrivningar av förvärsrelaterade tillgångar om nästan 59 miljoner euro, främst avseende krafttransmissionsverksamheten.

Resultatet efter skatt landade på -80,3 miljoner euro för det fjärde kvartalet (17,3) och för helåret redovisar bolaget -82,2 miljoner på denna punkt.

Det operativa kassaflödet uppgick till 22,5 miljoner euro i det fjärde kvartalet (90,4).

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -