Dags att plocka upp Kindred

Aktieanalys Spelbolagen har inte rosat aktiemarknaden men efter ett starkt bokslut från Kindred så ser vi nu åter ett köpläge och höjer rådet från tidigare avvakta.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 8 den 20 januari. Läs mer om Börsveckan.

Kindreds bokslut fick ett varmt mottagande av marknaden. Aktien steg omgående med 10 procent men är trots det fortfarande ner 5 procent sedan årsskiftet. Med kraftig valutamedvind (bolaget redovisar i pund) steg intäkterna med 37 procent under fjärde kvartalet. I lokala valutor var ökningen 16 procent.

Vinsten per aktie steg ännu mer, med 54 procent, trots att kostnaden för spelskatter ökade med 67 procent. Kindred uppvisar en god kostnadskontroll där marknadsföringskostnaderna minskade en aning som andel av omsättningen.

Samtidigt ökade intäkterna från mobila enheter med hela 74 procent i kvartalet och utgjorde 71 procent av omsättningen. Det är väldigt viktigt då mobila enheter är den snabbast växande kanalen.

Andelen intäkter från reglerade marknader steg till 35 procent och antalet aktiva kunder ökade med 25 procent. Det är positivt att se båda dessa öka då reglerade intäktskronor betingar en högre multipel och en bred kundbas ger bättre riskspridning samt mer hållbarhet i intäkterna.

Kanske är det också en indikator på att bolaget inte är förstavalet för storspelare och att det är därför man lanserat ”storspelare.com” och ”storspiller.com” för att täcka in den kategorin bättre.

För helåret summeras vinsten per aktie till motsvarande 4,05 kr (2,65). Utdelningen föreslås bli motsvarande 3,42 kr per aktie, motsvarande en direktavkastning på fina 4,2 procent.

2017 har också börjat bra med en tillväxt på 21 procent i lokal valuta (36 procent räknat i pund) fram till den 12:e februari. Utöver den organiska tillväxten är förvärv att vänta då bolaget har mandat att utfärda nya aktier samtidigt som ledningen pratar om stora förvärvsplaner under 2017.

För 2017 väntas en vinst på 5,35 kr/aktie enligt databasen Factset, vilket ger ett p/e-tal på 15,3. BV:s prognos ligger aningen högre (5,40 kr/aktie), men den största avvikelsen finns för prognosen nästa år.

Analytikerkollektivet väntar sig en vinstminskning på 11 procent medan vi bedömer att bolaget kan nå en oförändrad vinst. Då räknar vi med att skatterna i Sverige sannolikt inte är på plats förrän andra halvåret och i Holland är senaste budet att det dröjer till Q3.

Dessa två faktorer får stor inverkan på Kindreds vinst och i mars presenteras spelutredningen för den svenska marknaden. Vi anser att Kindred går från klarhet till klarhet och även om kursen inte kommer drivas av organisk vinsttillväxt så förtjänar de reglerade intäkterna en högre multipel.

Vi satte avvakta i BV 16-33 (första numret efter sommaruppehållet ifjol) till kursen 90 kr. Efter det starka bokslutet så ser vi åter ett köpläge i aktien.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -