Viktig vecka för kronan och dollarn

Makroveckan Riskaptiten på finansmarknaden består samtidigt som sannolikheten för en amerikansk räntehöjning har stigit. I veckan som kommer får vi viktiga signaler både kring global konjunktur och amerikansk räntepolitik.

I veckan som gick fortsatte förvirring kring det Trumpska presidentskapet att växa och det saknas fortfarande viktiga beslut kring den ekonomiska politiken. Dessutom är den amerikanska centralbanken på hugget och sannolikheten för en räntehöjning i närtid har stigit kraftigt. Det är Trumps beslut kring finanspolitiken som fortfarande tycks saknas för att Federal Reserves ledamöter ska skrida till verket.

Men trots osäkerheten fortsätter de flesta av världens börser oförtrutet sin resa uppåt och de amerikanska börserna att slå nya rekord. Den svenska börsen steg i sin tur med en knapp procent under förra veckan.

Riksbankens penningpolitiska besked bjöd egentligen inte på några större överraskningar men kronan har ändå försvagats inför och efter mötet. Till försvagningen bidrog dessutom ett inflationsutfall för januari som var något under förväntningarna.

På råvarumarknaden noterar vi att både metallpriser och priserna på jordbruksprodukter fortsätter att tugga sig uppåt medan oljepriset tycks ha parkerat kring 55 dollar per fat (Brent).

I veckan som kommer finns det två givna höjdpunkter.

På tisdagen publiceras de preliminära inköpschefsindexen för februari i en rad länder. Hyggliga siffror kan säkert få börshumöret att lyfta ytterligare. Väntat är stabila index en bit över det viktiga 50-strecket.

Den andra internationella höjdpunkten är onsdagens publicering av protokollet från den amerikanska centralbankens senaste penningpolitiska möte. Efter ganska aggressiva tongångar i en rad tal har sannolikheten för en räntehöjning i närtid stigit väsentligt och protokollet kan bli det som slutligen skickar upp förväntningarna på en sådan i topp. Det kan i så fall ge en amerikanska dollar, som haft lite motvind, en skjuts uppåt.

För svensk del ligger huvudfokus på den Konjunkturbarometer som Konjunkturinstitutet publicerar på fredagsmorgonen. Det har varit övertygande siffror i de senaste mätningarna och framför allt har industrin visat på stor framtidstro. En ny, stark siffra skulle kunna ge kronan ny fart uppåt.

Måndag

USA håller helgstängt för Presidents Day. Känns som att det kan vara en skön dag för Donald Trump som möter allt fler motgångar och där han börjar ifrågasättas allt mer. Hushållens förtroende i EMU-området ligger förhoppningsvis kvar på en hygglig nivå. Det historiska genomsnittet för den konfidensindikatorn ligger en bit under nollstrecket.

Tisdag

De preliminära inköpschefsindexen för februari rullas ut på bred front. Förväntningarna är att de ligger kvar en bit över det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Bättre siffror än väntat skulle kunna gjuta nytt mod i världens placerare och det finns vissa förhoppningar om att det skulle kunna hända.

Onsdag

Det viktiga tyska IFO-indexet över humöret i tyskt näringsliv publiceras. Men mycket av finansmarknadens fokus ligger ändå på det protokoll som den amerikanska centralbanken publicerar under kvällen. Sannolikheten för en Fed-höjning av räntan redan under kommande månader har stigit väsentligt under den senaste veckan. Osäkerheten som finns kvar tycks mest handla om att de inte vet hur Trumps ekonomiska politik slutligen kommer att utformas.

Torsdag

En lite lugnare dag där Fed-protokollet troligen fortfarande styr mycket av handeln. Håll dock koll på Chicago Fed:s nationella aktivitetsindex som kan ha rört sig en del uppåt.

Fredag

Vi vänder blickarna mot Sverige där Finansinspektionen meddelar beslut kring kapitalkrav för bankerna. Dessutom publicerar Konjunkturinstitutet resultaten av sina senaste enkätundersökningar av humöret bland hushåll och företag. En mindre nedgång väntas men fortfarande ligger säkert indikatorerna över humöret på en hög nivå. Inget dramatiskt har ju skett i svenske ekonomi/politik.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -