Verkstad tar täten

Börsen Stockholmsbörsen noterades strax efter lunchtid på måndagen alltjämt för en uppgång

Handeln var överlag stillsam, inför en eftermiddag då Wall Street håller stängt för Presidents' Day.

Fingerprint Cards tog toppositionen i OMXS30-index och fick sällskap av en rad konjunkturkänsliga verkstads- och gruvbolag. Servicebolaget Eltel rasade efter att ha vinstvarnat ännu en gång.

Vid 13.45-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,5 procent till nivån 1.579. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till drygt 7 miljarder kronor. I Tyskland och Frankrike var motsvarande index upp 0,5 procent respektive ned 0,1 procent.

I toppen av storbolagsindexet låg Fingerprint Cards, som steg 2,5 procent efter ett fall om 6 procent på fredagen. Uppåt var det även för verkstadsbolag som SKF, Assa Abloy, Atlas Copco och Sandvik - som steg 0,7 till 1,9 procent.

På råvarumarknaderna visade både olja och basmetaller en viss återhämtning, efter att på fredagen ha backat på bred front. Bland annat handlades koppar åter över 6.000 dollar per ton och Brentoljan till över 56 dollar per fat.

Gruvbolaget Boliden adderade 1,2 procent och utanför index var Lundin Mining upp 2,3 procent. Lundin Petroleum steg drygt 1 procent.

Telia meddelar att bolaget har lämnat förslag på eftergifter i samband med köpet av norska Phonero. Den norska konkurrensmyndigheten förlänger därför granskningsperioden till den 10 mars. Telia steg 0,7 procent.

Eltel rasade med som mest omkring 20 procent när handeln i aktien återupptogs efter en ny vinstvarning, den tredje i ordningen på fyra månader. Bolaget avstår alla kommentarer tills efter tisdagens bokslutsrapport, varför frågor om kapitalbehov och orsak till vinstmissarna förblev obesvarade. Aktien återhämtade det tidigare fallet och var efter lunch nästan 11 procent ned för dagen.

Bemannings- och rekryteringsföretaget Poolias rapport för det fjärde kvartalet visade minskad omsättning, men förbättrat rörelseresultat och därtill en höjd utdelningen. Marknaden lät sig dock inte imponeras och aktien tappade 7 procent.

Bilbesiktningsjätten Opus steg 2,5 procent sedan bolaget meddelat att det tar steget in i Argentina. Uppåt var det också för streamingbolaget Edgeware, som börsnoterades i december i fjol, efter ett bokslut som visade ökad vinst. Edgeware-Aktien steg knappt 6 procent.

Bland mindre företag rusade gruvprospekteringsbolaget Beowulf Mining 20 procent sedan bergmästaren Åsa Persson till Sveriges Radio sagt sig tro på ett besked om bolagets ansökan om bearbetningskoncession för Kallak-projektet inom kort.

Rejält upp - drygt 21 procent - var det även för TC Tech, som informerade om att den första av de två produktionssystem bolaget levererat till Taiwan är verifierat och slutgodkänt.

Nibe har fått rekommendationen höjd till köp från behåll av Pareto och steg 3,7 procent. Hemfosa fick motsatt behandling av Nordea och backade 1,5 procent.

CLX steg 4 procent efter en rekommendationshöjning till köp från Carnegie.

Börsveckan ser köpläge i Kindred, Mr Green, NGS, och BE Group. Samtidigt fick Boule Diagnostics och Nilörngruppen upprepade köprekommendationer. Samtliga aktier noterades högre, med Mr Green som bäst presterande efter en uppgång med 5,5 procent.

AAK steg 3 procent efter en köprekommendation i Dagens Industri.

First North-debuterande Hoylu, med den tidigare Anotochefen Stein Revelsby som vd, inledde sin tid som börsbolag till kursen 5:20 kronor. Efter att ha vänt på 8:50 kronor vände aktien ned till nivåer kring öppningskursen.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 20 februari

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -