Sänkta skatter lyft för småbolag

Fonder Placeras fondexpert Pär Ståhl har träffat en av Europas bästa förvaltare av amerikanska små- och medelstora bolag. De är fortsatt positiva och det finns flera anledningar till det.

Placera har träffat två av förvaltarna av fonden SEB Nordamerika små- och medelstora bolag, vilken hör till våra favoritfonder.

Förvaltningen är utlagd på den brittiska kapitalförvaltaren Hermes som totalt förvaltar drygt 310 miljarder kronor. Ansvarig förvaltare Mark Sherlock och Henry Biddle berättar vad som kan driva utvecklingen i fonden vidare.

Förvaltarna investerar framgångsrikt i lite bortglömda och tråkiga små och medelstora bolag. Det är i huvudsak bolag med hög kvalitet, stabil balansräkning, och tydliga barriärer för etablering av konkurrenter. Fonden innehåller allt från försäkringsbolag och parkeringsplatser till lokala anläggningsbolag som levererar sand och sten i närområdet.

De lägger ner mycket tid på eget analysarbetet, vilket betalar sig.

”Fördelen med den egna analysen är att vi täcker många bolag som inte har någon analytikertäckning. Flera investeringar vi gör utifrån vår egen analys ger väldigt stort avkastningsbidrag till fonden”, säger Mark Sherlock.

Mark Sherlock, Hermes

”När man investerar i regionala små- och medelstora bolag i USA är det svårt att förlita sig på analys från de stora investmentbankerna. Från tid till annan har de för liten täckning av den typen av bolag. Vi jobbar med många lokala och regionala mäklare som har bra analys och stor lokalkännedom om bolagen vi är intresserade av”, säger Mark Sherlock.

”Vi gillar bolag med ett lokalt oligopol och som är för tråkiga för våra konkurrenter, bolagen ska kunna leverera 5 procent i försäljningstillväxt, 10 procent i marginal och 15 procent i tillväxt för vinsten per aktie, då blir det oftast en bra investering”, fortsätter han.

”Fonden investerar i 60 bolag och omsättningshastigheten är låg, endast 25 procent. Rent matematiskt så måste vi hitta 10-15 nya bolag till fonden varje år”, säger Henry Biddle.

De senaste åren har förvaltarna tiltat fonden mot mer cykliska innehav.

”Vi såg tydliga förbättringar i USA:s ekonomi för några år sedan, bättre arbetsmarknad, ökad konsumtion och bra tillväxt, vilket gjort att vi valt att öka den konjunkturkänsliga exponeringen i fonden”, säger Mark Sherlock.

”Donald Trumps förväntade ekonomiska politik med avregleringar, skattelättnader och hemflyttningar av vinster från utlandet är grädde på moset. Tillväxten i USA:s ekonomi började före Donald Trump blev vald till president och är moset”, säger han.

”Planerade skattesänkningar kommer att gynna små- och medelstora bolag mer än storbolagen. Det beror på att storbolagen redan kan optimera sin bolagsskatt genom att ha viss verksamhet på exempelvis Irland. Jag läste nyligen en analys där man räknar med att skattesänkningar från 35 procent till 20 procent för medelstora bolag kan öka vinsten med upp till 28 procent, då får man betydlig lägre p/e-tal”, säger Mark Sherlock.

Hemflyttning av utländska vinster hos storbolagen är en annan intressant faktor som kan gynna små- och medelstora bolag.

”Det finns mer än 17 800 miljarder kronor utomlands. Beskattar man det med 10 procent blir det en stor del som kan bekosta infrastrukturinvesteringar. De övriga 90 procenten tillfaller bolaget och de kommer sannolikt att investeras, göra aktieåterköp och förvärv av små- och medelstor bolag vilket lär gynna vår typ av bolag i fonden”, säger Mark Sherlock.

Efter en stark börsutveckling och nya rekordnivåer på de amerikanska börserna är både stora och medelstora bolag inte särskilt billiga. Storbolagsindex S&P-500 har ett p/e-tal på 17,5 på nästa års vinster och index för medelstora bolag Russel 2500 index p/e 19.

”Skillnaden i värdering på 1,5 p/e-tals enheter är vad det historiskt brukar skilja, vi tycker att det finns flera faktorer som talar för medelstora bolag. Stora skattesänkningar och ökad förvärvsaktivitet gör bolagen intressanta”, säger Henry Biddle.

Henry Biddle, Hermes

Men det finns moln på himlen. Ränteuppgången som startade i somras ser ut att fortsätta, och på sikt kan den sätta käppar i hjulen för börsen.

”Vår analys visar att små- och medelstora bolag klarar den första fasen av en miljö med stigande räntor riktigt bra, eftersom de är mer exponerade mot den lokala ekonomin”, säger Henry Biddle.

En annan riskfaktor på lite längre sikt är tullar och handelshinder.

”På kort sikt gynnar det lokala små- och medelstorabolag, men på längre sikt är det ingen som gynnas av det”, säger Henry Biddle.

Just nu letar förvaltarna efter köpvärda regionala banker.

”De gynnas av avregleringar, stigande räntor och minskad bolagsskatt, starkare konjunktur med ökad utlåning, vi hoppas kunna köpa in banker när det blir någon sättning på marknaden, vilket det alltid blir även vid en längre uppgång”, avslutar Mark Sherlock.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -