Fingerprint starkast bland storbolagen

Börsen Stockholmsbörsen inledde i likhet med de större europeiska börserna veckans handel med en uppgång. Cykliska aktier och Fingerprint leder uppgången.

Wall Street slutade förra veckan med ännu en plusdag och de asiatiska börserna stigit på måndagen.

En rad konjunkturkänsliga verkstads- och gruvbolag ledde uppgången.

Servicebolaget Eltel, som vinstvarnat två gånger på kort tid och nyligen gjort förändringar på ledningsnivå, börsstoppades i väntan på ett pressmeddelande.

Vid 10.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,5 procent till nivån 1.578. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till knappt 5 miljarder kronor.

Nära toppen av storbolagsindexet låg Fingerprint Cards, som steg 1,7 procent i en rekyl efter fredagens fall på 6 procent.

Uppåt var det även för verkstadsbolag som SKF, Assa Abloy, Atlas Copco och Sandvik - som steg 0,8 till 1,7 procent.

På råvarumarknaderna visade både olja och basmetaller en viss återhämtning, efter att på fredagen ha backat på bred front. Bland annat handlades koppar åter över 6.000 dollar per ton och Brentoljan till över 56 dollar per fat.

Gruvbolaget Boliden steg 0,7 procent och Lundin Mining 2,2 procent.

Oljebolagen Africa Oil och Enquest steg drygt 2 respektive drygt 3 procent, medan Lundin Petroleum var något ned för dagen.

Eltel börsstoppades vid 9.45-tiden i avvaktan på information. Aktien har förlorat mark de två senaste handelsdagarna, men hade vid tiden för börsstoppet stigit 1,7 procent för dagen.

Poolia rapporterade ett fjärde kvartal där omsättningen minskade, men rörelseresultatet förbättrades och utdelningen höjdes. Marknaden var dock besviken och aktien tappade 7,7 procent.

Bilbesiktningsjätten Opus steg 0,6 procent sedan bolaget aviserat att det tar steget in på marknaden i Argentina. Uppåt var det också för streamingbolaget Edgeware, som börsnoterades i december i fjol, efter ett bokslut som visade ökad vinst. Aktien steg 4 procent.

Bland mindre företag rusade gruvprospekteringsbolaget Beowulf Mining 25 procent sedan bergmästaren Åsa Persson till Sveriges Radio sagt sig tro på ett besked om bolagets ansökan om bearbetningskoncession för Kallakprojektet inom kort.

Rejält upp var det även för TC Tech, som informerade om att första av de två produktionssystem bolaget levererat till Taiwan är verifierat och slutgodkänt i fullskalig produktion. Aktien steg 18 procent.

Nibe har fått rekommendationen höjd till köp från behåll av Pareto och steg drygt 3 procent. Hemfosa fick motsatt behandling av Nordea och backade 1,2 procent.

Börsveckan ser köpläge i Kindred, Mr Green, NGS, och BE Group. Samtidigt fick Boule Diagnostics och Nilörngruppen upprepade köprekommendationer. Samtliga aktier noterades högre.

AAK steg knappt 3 procent efter en köprekommendation i Dagens Industri.

First North-debuterande Hoylu, med den tidigare Anotochefen Stein Revelsby som vd, inledde sin tid som börsbolag till kursen 5:20 kronor. Efter att ha vänt på 8:50 kronor vände aktien ned till öppningskursen.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 20 februari

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -