Tuff vecka för oljan

Marknader Aktier veckan hetast tillgångsslag. Ökad amerikansk produktion pressar oljan.

Veckans vinnare på världens tillgångsmarknader är helt klart aktier. Flera av världens börser har avkastat mer än 1 procent och på onsdagen nådde S&P 500 index ny rekordnotering. S&P 500 index visar utvecklingen för de 500 största amerikanska aktierna mätt i marknadsvärde.  Även Stockholmsbörsen har hängt med i uppgången.

Oljepriset har backat i veckan, sannolikt i spåren på ökad amerikansk oljeproduktion. Kopparpriset som rusat i år noterade på onsdagen årets högsta pris sedan maj 2015, för att sedan backa. Kopparpriset har den senaste tiden ökat i pris på strejk vid världens största koppargruva Escondida. Guldpriset har haft en liten uppgång i veckan.

Riksbankens penningpolitiska beslut på onsdagen bjöd inte på några överraskningar, de sitter stilla i båten. Svenska korta räntorna har sjunkit i spåren på det. FED chefen Janet Yellen talade i senatens bankutskott och det gav inga nyheter. De långa räntorna har stigit svagt under veckan. Värt att notera är att flera 10-års räntor handlades betydligt högre i mitten på veckan.

Den svenska kronan har haft en bra vecka och stigit i värde mot flertalet valutor. Den amerikanska dollarn har handlats oförändrad mot euron.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -