All time high - precis som vanligt

Börscocktail USA:s främsta börsindex har stigit till nya rekordnivåer. Rapportsäsongen har kommit till upploppsrakan och börshaussen består.

När tabloiderna skyltar med nya börsrekord ser redan pessimisten redan stupet på andra sidan krönet. Kanske är det just så. Denna fredag unnar vi oss att spä på deras oro med temat All time high.

Ja, oavsett inställning till rådande börshaussen bör aktie- och fondsparare glädjas åt nya rekordnivåer på flera börser. Att aktiemarknaden på lång sikt ska öka i värde kräver ingen noggrannare bevisning. För att det ska ske måste tidigare rekord skrivas till historien.

Börsbolag kommer och går. Vissa kraschar och andra består. Men index sammansättning förändras över tid. Det är en viktig del av förklaringen varför ”börsen” alltid stiger över tid.

I fjol kickades MTG hur Storbolagsindex (OMXS30) och Fingerprint valdes in. Sedan dess har MTG rusat och Fingerprint rasat. Just det exemplet är mer kuriosa.

Trump-dopade Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq har alla stigit till nya outforskade höjder. Investmentbankerna Goldman Sachs och JP Morgan har också stigit till nya rekordnivåer, på hoppet om skattelättnader och mer normala marknadsräntor.

 

I Stockholm får vi nöja oss med att storbanksaktierna handlas på oförändrade kursnivåer sedan förra veckan. Och att Storbolagsindex har tagit ut tidigare ettårs-högsta. Gott så.

Stefan Ingves senaste räntebesked talar för fortsatt låga räntor på hemplan fler år framåt. Samtidigt flaggar amerikanska federal reserve allt tydligare att USA-räntorna ska upp. Det torde kittla svenska dollarentusiaster, då det tala för en allt dyrare dollar. Men tvärtemot har dollarpriset på en vecka sjunkit 0,5 procent.

Av månadens tio främsta investeringar på Stockholmsbörsen har två stigit till nya rekordhögsta, Dedicare och Cellavision. De två är i gott sällskap. Flera övriga på månadstopplistan har stigit till den högsta nivån på flera år. Till veckans vinnaraktier hör, Ortivus, rapporterande Björn Borg, Oriflame och Troax.

Eworks rapportskräll på fredagen var ett glädjande besked för Placeras topplista. Resultatet per aktie ökade till 1,34 kronor (0,88 kronor) och utdelningen föreslås höjas med 23 procent. Efter fredagens kursrally på 10 procent handlas aktien till en förväntad direktavkastning över 4 procent.

Även Carl Bennets konglomerat Lifco föreslår en utdelningshöjning. Tidigare kupongen på 3,00 kronor per aktie förväntas bli 3,50 kronor per aktie i maj.

Nibe visar styrka. Omsättningsmålet om 20 miljarder kronor år 2020 kan nås i förtid. Det skriver analytikern Sebastian Lang. Enligt hans mening är aktien inte billig men tillväxtutsikterna väger tyngre.

Näthandlaren Boozt vill till börsen, kanske redan i andra kvartalet. Notering sker i så fall på Stockholmsbörsen.

Lundin Petroleum knoppar av

Marknaden älskar avknoppningar och i det hör det till de goda börshumöret att vara på offensiven. Oljebolag Lundin Petroleum vill släppa alla verksamheter utanför Norge. Oljemarknaden återhämtar sig men blänker inte i närheten så mycket som under forna glansdagar. Det ger rätt tillfälle att inrätta ett nytt bolag med fokus på tillväxt. Så ska vd Alex Schneiter sagt till Dagens Industri.

Det nya bolaget ärver sitt namn från 80-talssuccén ledd av Adolf Lundin. International Petroleum Coperation ska det nya bolaget heta. Uppdelningen bör inte vara någon skräll, då det spekulerats om den i media under flera år. Framåt ska fokus ligga på förvärv, på samma viss som Lundin Petroleum drivits under första delen av 2000-talet.

Produktionen går på högvarv vid bolagets största oljefält Edvard Greig och produktionskostnaden krymper. Nyligen meddelade bolaget att man gjort ett nytt prospekteringsfynd i södra Barents hav.

Olje- och råvarusektorn kokar och nått par år kanske vi åter får höra talas om superkonjunkturen. Råvarusektorn dominerar uppgången på Stockholmsbörsen, på en och på tre månaders sikt.

Spelbolagen över förväntan

Spelbolagen har varit pressade på börsen under hela fjolåret. Men när fjärde kvartalet avtäcktes rusade fler av aktierna högre.

Leovegas överraskad mest. Nettovinsten var 70 procent högre än förväntat, enligt SME Direkt. Men rapportredaktionen dröjde. Rapporthandeln slutade i moll men på en vecka har aktien stigit 4 procent. Flera börstyckare hyllar aktien som den mest intressant i sektorn. 

Också Kindred överraskade positivt. Omsättningen var något bättre än prognosen och resultatet per aktie 23 procent högre än konsensus. Marknadsaktörerna handlade upp aktien 8 procent.

Evolution Gamning slog förväntningarna med mindre marginal, men aktien har stigit minst lika mycket.

Netent spöade analytikernas förväntningar på nästa alla punkter med högre vinst och bättre marginaler i fjärde kvartalet. Bolaget spår att marginalförstärkningen är mer permanent och tror på bättre lönsamhet framgent. Det räckte dock inte för att övertyga marknaden. Aktien är på en vecka oförändrad.

Inte lika övertygande, men trots allt bättre än förväntat var även Betssons resultat. Frågetecknen kring den turkiska liran reddes också ut. Men aktien har tappat 2 procent under veckan.

Starbreeze, sysslar med en annan typ av underhållning än kasinobolagen. Dataspelet Dead by Daylight sålde för 55 Mkr i fjärde kvartalet, och stod där med för drygt hälften av omsättningen. Spelet är en succé både strategiskt och ekonomiskt sa vd Bo Andersson i en kommentar. Aktien har stigit 6 procent på en vecka.

G5 Entertainment gör små enkla mobilspel. För den ofrälste är charmen med dessa svår att förstå. Men spelarna och börshandlarna älskar det. Aktien har på tre månader stigit imponerande 140 procent. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -