Lägre tillväxt väntar Indutrade

Aktieanalys Höga förväntningar inför fjärde kvartalet fick Indutrade på fall. Långsiktigt är förvärvaren fortsatt intressant att äga, trots en hög värdering. Men i det korta perspektivet har osäkerheten ökat.

Indutrades intäkter steg med nästan 9 procent i fjärde kvartalet, vilket var strax norr om analytikernas estimat. Vinsterna var dock en besvikelse. På EBITDA-nivå var resultatet knappt 5 procent sämre än förväntat, enligt SME Direkt.

Tillväxt har varit en bristvara i investeraruniversum senaste åren och förvärvsmaskinen Indutrade har därför varit ett hett villebråd. Det har i sin tur lett till att värderingen på bolaget stigit till en nivå över det historiska snittet. På rullande tolv månader har Indutrade ett p/e-tal över 20, vilket kan ställas mot femårssnittet på p/e 17.

En sådan värdering tillåter få misstag. Därför blev den negativa kursreaktionen på rapportdagen kraftig. Som mest hade aktien tappat 10 procent på under dagen men återhämtade sig snabbt. Till slut var kursfallet inte alls blodigt.

Till de positiva nyheterna hör att orderingången ökat med 11 procent mot i fjol. Också faktureringen var märkbart bättre. I Finland, som är bolagets näst största geografiska marknad efter Sverige, märks en sakta återhämtning, efter en lång svacka.

Tyvärr dras Indutrade fortfarande med problem inom affärsområdet Special Products. Nettoomsättningen inom affärsområdet ökade med 1 procent, men mätt på jämförbara enheter minskade intäkterna med hela 10 procent. Till deras försvar var sista kvartalet 2015 starkt, vilket gör jämförelsesiffrorna för 2016 extra tuffa. 

Resultatet inom affärsområdet i kvartalet har påverkades av lägre fakturering mot kraftgenererings-segmentet. Totalt uppgick resultatpåverkan på EBITA-nivå till 50 Mkr, var av 10 Mkr är kostnader för uppstart av en ny anläggning. Trenden med lägre EBITA-marginal fyller nu tre kvartal, vilket är ett huvudbry.

Inom affärsområdet Flow Technology har en svag efterfrågan och prispress inom marinsegmentet slagit hårt. På årsbasis var intäkterna oförändrade men marginalen betydligt lägre.

Men Indutrades förvärvsresa fortsätter. Under fjolåret genomfördes 11 bolagsköp vilket tillfört 1 130 Mkr till årsomsättningen. Merparten av de nya bolagen har egna produkter, vilket ger bättre stabilitet och förhoppningsvis goda marginaler.

Under bara två månader av 2017 har ytterligare tre bolag köpts. Ett i Nederländerna och två i Storbritannien. Planen att rulla ut den beprövade förvärvsstrategin i Europa fortgår i allra högsta grad. Det öppnar helt nya möjligheter, samtidigt som risken enligt oss, ökar när investeringarna görs långt hemifrån.

En närmare titt på estimaten avslöjar analytikernas krympande tillväxtförväntningar. Målsättningen är en omsättningstillväxt på 10 procent årligen över en konjunkturcykel. Ditt når inte bolaget närmaste åren, enligt konsensus från Facset.

Källa: Bolaget, Facset

För andra kvartalet i rad överraskade Indutrade också negativt mot konsensus på mätpunkten vinst per aktie. Men missen i senaste kvartalet var liten.   

Att analytikerna samtidigt förväntar högre lönsamhet kommande år (under 2017 förväntas marginalen lyfta till nivåer vi inte sett sedan rekordåret 2008) är kanske väl entusiastiskt.

Indutrade har backat 5 procent sedan vi skrev om bolaget i somras. Det motsvarar på ett ungefär kursfallet på rapportdagen.

Rådet för sju månader sedan var att snitta in sig i aktien över en längre tid. Då aktien väl värd att äga långsiktigt. Det rådet står fast. Men för att tydliggöra vår ståndpunkt inom tidshorisonten 3-6 månader justeras rekommendationen till neutral

 

 

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Indutrade Neutral 171,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -