Prisrally på basmetaller

Råvarukommentar Priserna en lång rad metaller drar iväg. Koppar, järnmalm och zink blir allt dyrare för varje dag.

Förväntningarna på stora infrastruktursatsningar i USA och en stabil efterfrågan från Kina har drivit upp priserna på många basmetaller. När nu osäkerheten kring Trump ökat, så är det utbudsstörningar och Kina som för tillfället driver prisuppgången.

Fjolåret var det bästa råvaruåret sedan 2010 - alla viktiga råvaror steg i pris. Nyckeln bakom den uppgången var till stor del Kinas ekonomi som inte kraschade, vilket oroat marknaden under vintern. Vändningen i början på året kom i takt med överraskande stark makrostatistik. Kinas aptit på viktiga basmetaller har fortsatt och även ökat under 2016 i takt med stöd av stabil ekonomiskstatistik.

Men de stora globala råvarujättarna, som Rio Tinto och Glencore skar också ned produktionskapaciteten och stängde en lång rad gruvor efter ett par år av massiv utbyggnad.

Priserna för flera viktiga basmetaller har inlett 2017 med fortsatta uppgångar och kopparn är inget undantag. 

Kopparpriset har fått ny skjuts de senaste månaderna. Källa: Infront

Koppar anses som en av de råvaror som potentiellt gynnas av större infrastrukturinvesteringar. Slutanvändarna av koppar finns inom byggnads-, elektronik-, elektroteknik- och fordonsindustrin.

Förra veckan hade koppar den största prisuppgången på nästan fyra år med knappt 5 procent. Priset gick starkt på nyheten om strejk i världens största koppargruva, Escondida i Chile, som ägs av australiensiska bolaget BHP Billiton.

Det lär bli en följetong då man förhandlar om nya löner och gruvarbetarna tackat nej till sista budet och införskaffat mat för 60 dagar. Värt att notera är att Boliden är Europas tredje största producent av koppar.

                                

Striden är hård om Escondida-gruvan i Chile.

Kina, som står för 45 procent av den globala konsumtionen, har haft en överraskande stor efterfrågan på metallen i början på 2017, vilket drivit på prisuppgången.

Det är inte bara kopparpriset som drivits av utbudsstörningar. Även nickel har drabbats. Nickel är den viktigaste råvaran för framställning av rostfritt stål i Kina. Nickelpriset har börjat året bra och förra veckan var prisuppgången tydlig.

Prisuppgången sker i spåren av utbudsstörningar i Filipinerna, där regeringen planerar att stänga ett flertal nickelgruvor för utvärderingen av miljöpåverkan.

Total stängs mer än hälften av landets gruvor. 8 procent av världens nickel-produktion faller i så fall bort. Men det finns andra faktorer som talar för ett stabilare nickelpris.

Indonesien, som 2014 införde ett exportförbud på nickel, har beslutat att lätta på den exporten.

Som mest har Indonesien levererat 16 procent av världens nickel. Sverige står för 1 procent av världens nickelproduktion.                              Nickelpriset har fått ny fart i år. Källa: Infront

Järnmalm handlas nu på den högsta nivån sedan 2014 och förra veckan gick priset upp hela 4 procent. Priset på järnmalm har mer än fördubblats sedan botten noteringen i december 2015. Analytiker säger att det finns en stabil och tydlig efterfrågan från Kina. I januari var importen till Kina på den högst nivån sedan december 2015.

Järnmalmspriset rör sig hela tiden uppåt rån tidigare bottennivåer. Källa: Tradingeconomics.

Tror man på fortsatta uppgångar så finns det en uppsjö med warranter och så kallade index trackers som investerar i respektive råvara. Vill man sprida risken så kan man handla en börshandlad fond eller en råvarufond som placerar i flera underliggande råvarutillgångar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -