Saab en köpvärd besvikelse

Aktieanalys Saabs fjärde kvartal var en besvikelse. De närmaste åren ser dock rejält ljusa ut för bolaget och som en lite mer långsiktig investering gillar vi fortfarande aktien.

Försvarskoncernen Saab avslutade 2016 sämre än väntat. Bokslutsrapporten bjöd genomgående på något svagare siffror än vad analytikerna, och bolagets ledning själv, hade räknat med. Rörelseresultatet landade 17 procent under snittprognosen inför rapporten enligt SME Direkts sammanställning.

Så sent som i samband med rapporten för tredje kvartalet upprepade Saab sin prognos om att rörelsemarginalen för helåret 2016 skulle vara i nivå med 2015 års 7,0 procent. Så blev dock inte alls fallet. Den föll till 6,3 procent.

Enligt vd Håkan Buskhe berodde missen på att en större beställning på flygburna övervakningssystem landade på fel sida årsskiftet. Hade den ordern kommit in som väntat hade också siffrorna för fjärde kvartalet bättre motsvarat förväntningarna.

Stora order och leveranser är vardagsmat för Saab men det stökar till jämförelsen mellan kvartal och ibland även år. Under 2015 tog Saab exempelvis hem stora beställningar på Gripen-plan, ubåtar och övervakningssystem. Orderingången under 2015 blev därför enormt stark och orderboken närapå dubblades i värde. Det har Saab förståeligt nog haft svårt att matcha under 2016.

Ser man enbart till order värda mindre än 100 Mkr så ökade de med 3 procent under 2016. Det allmäna affärsläget är för närvarande mycket gott för Saab.

Efter ett antal år med krympande försvarsbudgetar har det snabbt försämrade säkerhetsläget i Europa inneburit stigande anslag igen. Rysslands allt mer hotfulla agerande mot omvärlden har drivit på utvecklingen.

Donald Trumps valseger i USA och hans något oklara inställning till Nato har ytterligare höjt viljan att rusta upp den egna försvarskapaciteten i Europa. Vid sin kapitalmarknadsdag i november i fjol talade Saab om ett rekordstort kundintresse. Antalet förfrågningar och offerter var enligt Saabs finanschef Magnus Örnberg högre än någonsin.

För 2017 finns även förhoppningar om att Saab ska kunna ro hem ytterligare nya stororder. Det gäller framför allt flygplansorder där Indien fortfarande inte bestämt sig vem eller vilka som ska få leverera de 200 till 250 stridsflygplan som landet väntas beställa. Enligt uppgift står det mellan Saab och amerikanska Lockheed. När ett beslut kommer är dock fortfarande oklart.

En annan stororder som Saab slåss om är ett nytt skolflygplan åt det amerikanska flygvapnet. Saab har tillsammans med amerikanska Boeing tagit fram ett helt nytt flygplan som kämpar om uppdraget. Initialt väntas beställningen handla om 350 flygplan, men över tid väntas den siffran stiga till minst det dubbla. Den ordern väntas meddelas under innevarande år.

Saab siktar på att nå en rörelsemarginal på 10 procent. Den volymökning som krävs för att lyfta marginalen upp mot målnivån ligger enligt bolaget redan i orderböckerna, så det är inte fråga om att jaga in fler stora uppdrag för att nå dit. Däremot blir det viktigt att genomföra de stora utvecklingsprojekt Saab redan har i sin orderstock på ett bra sätt för att få ut maximal lönsamhet ur organisationen.

Håkan Buskhe påpekar i bokslutsrapporten att många stora projekt befinner sig i ett tidigt skede vilket innebär lågt vinstuttag. Han utlovar dock ett kliv på vägen mot 10 procentsmålet under 2017, även om det inte kommer att uppnås fullt ut.

Saabs lite svävande prognos för 2017 var en källa till viss irritation på aktiemarknaden i samband med bokslutsrapporten. En förbättring av marginalen jämfört med i fjol säger inte så mycket med tanke på att utfallet 2016 blev klart lägre än vad Saab själva räknade med.

Försäljningsmässigt räknar Saab med att överträffa sin långsiktiga målsättning om en organisk tillväxt på 5 procent. I orderboken låg och väntade redan vid årsskiftet order för leverans under 2017 motsvarande 85 procent av 2016 års omsättning.

De analytiker som bevakar Saab räknar enligt SME Direkt med en tillväxt på 8 procent under innevarande år. I kombination med en klart förbättrad lönsamhet växlar det ut i en vinsttillväxt på hela 56 procent. Även 2018 väntas bli starkt med en vinsttillväxt på 20 procent.

De nuvarande vinstprognoserna innebär p/e-tal på 21,1 respektive 17,6 för de närmaste åren.

Utdelningen på 5,25 kronor per aktie var klart lägre än väntat. Snittprognosen inför rapporten låg på dryga 6 kronor per aktie. Direktavkastningen i vår blir med nuvarande aktiekurs 1,5 procent.

Saab-aktien har stigit drygt 40 procent det senaste året och värderingen har dragit iväg. Med sin extremt välfyllda orderbok och med ökande försvarsanslag runt om i världen, erbjuder Saab både låg operativ risk och en underliggande tillväxt. Sådant brukar värderas högt på börsen.

Saab har haft ett starkt år på Stockholmsbörsen.

Något snabbt klipp ska man därför kanske inte förvänta sig om man köper aktien idag.

De stora uppdrag som bolaget slåss om innebär kortsiktigt både möjligheter och hot mot aktien beroende på utfall. Överlag ser dock förutsättningarna för Saab de kommande åren mycket goda ut. En snabb förbättring av det geopolitiska läget syns dessvärre inte på horisonten.

I en osäker värld känns Saab-akien som ett säkert kort, åtminstone för en lite mer långsiktig investerare. Vi behåller vår köprekommendation

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SAAB B Köp 352,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -