Fokus ligger på Riksbanken

Makroveckan Donald Trump, bättre konjunktursignaler och en hyggligt stark rapportperiod har gett februaribörsen ett lyft. Veckans huvudfokus ligger på onsdagens räntebesked från Riksbanken.

Februaribörsen fortsätter att utvecklas riktigt starkt på flera marknader och den svenska börsen är en av de största vinnarna med en uppgång på lite drygt 2 procent. En hygglig rapportperiod bidrar liksom en fortsatt tro på bättre fart i den globala konjunkturen.

Till börslyftet bidrog dessutom Donald Trumps uttalande om att det snart ska presenteras stora nyheter på det ekonomisk-politiska området. Där har det annars varit ganska tunt hittills. Dessutom har riskerna för mer omfattande handelskrig sjunkit en aning efter att Donald Trump haft en mer vänskaplig ton med Kinas respektive Japans ledare.

På räntemarknaden har det varit lugnt men skillnaden mellan tyska marknadsräntor och de i mer osäkra EMU-länder ligger fortsatt på en lite obehaglig nivå. Det sista kapitlet i Euro-krisen är inte skrivet och en fortsatt akut skuldkris i Grekland eller politisk oro inför flera viktiga val kan bli det som triggar fram en mer akut situation.

Den svenska kronan har tappat sitt lite av sitt momentum. Kronförstärkningen gick nog lite väl snabbt samtidigt som marknaden börjat positionera sig inför onsdagens riksbanksbesked.

Där väntar vi, liksom flertalet på marknaden, inte med några nya åtgärder men däremot kan banken komma att justera upp räntebanan en aning, liksom prognoserna över tillväxt och kronkurs. Det skulle kunna ge den svenska kronan ett nytt lyft. Ändå säkrast att avvakta Riksbankens besked innan några större satsningar på valutamarknaden.

SCB publicerar dessutom siffror över inflation och arbetslöshet som också kan bidra till rörelser i kronan. Det råder bland annat stor osäkerhet kring hur kraftigt stigande grönsakspriser kan komma att påverka januariinflationen. På fredag får vi facit.

Det är också en hel del amerikanska makrosiffror att ta del av under veckan som kommer. Vi är bland annat nyfikna på om småföretagen fortsatt är lika lyriska över det nya presidentskapet. NFIB:s småföretagsbarometer publiceras på tisdag.

Måndag

Ganska tomt på makroagendan med AMS arbetslöshetssiffror och SEB:s boprisindikator som svenska höjdpunkter. Siffror som inte lär skapa någon marknadsturbulens.

Tisdag

Kinesiska inflationssiffror för januari publiceras under natten mot tisdag. Inflationen väntas ha stigit men fortsatt ligga en bit under centralbankens inflationsmål. Intressant att se om amerikanska småföretagare fortsatt är lika lyriska över vad det nya presidentskapet kan innebära. Leveransen från Trump har hittills varit ganska dålig på deras viktigaste områden.

Onsdag

Givetvis fullt fokus på Riksbankens penningpolitiska besked. Inga större överraskningar är att vänta men kanske justerar banken upp sin räntebana en aning. Dessutom lär det ske en del med prognoserna över svensk ekonomi med uppjusteringar av både tillväxt och kronkurs. Sammantaget kan det ge den svenska kronan en ny skjuts uppåt även om bankledningen säkert kommer att försöka prata ner valutan.

Även intressanta siffror över amerikansk industriproduktion och detaljhandel med fokus på om det ändå kan syna någon liten Trump-effekt.

Den amerikanska centralbankschefen Janet Yellen håller tal inför kongressen och lär bland annat bena ut villkoren för nya räntehöjningar.

Torsdag

Svensk arbetslöshet väntas ha sjunkit en aning till 6,8 procent i januari (säsongsrensat). Amerikanskt bostadsbyggande lär fortsatt ligga på en hygglig nivå medan Philadelphia Fed index kan ha backat en bit men fortsatt peka mot lite bättre tider.

Fredag

Den underliggande svenska inflationen (KPIF) väntas ha sjunkit från 1,9 procent i december till 1,7 procent i januari. Men en joker är livsmedelspriserna som kan komma att överraska på uppsidan och trycka upp inflationen en bit. Ändå siffror som Riksbanken nog är hyggligt bekväma med. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -